promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes: Oroszország gyerekkatonákat küldene a háborúba?
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A moszkvai katonai vezetők a háború eddigi legsokkolóbb lépését tették meg, miközben Putyin nyaka körül egyre jobban szorul a hurok.

Az orosz-ukrán háború kapcsán naponta annyi szörnyűséget kell látnunk Magyarországon is a tévében és az interneten, hogy lassan azt gondolnánk, ennél rosszabb már nem jöhet. Sajnos azonban rá kell döbbennünk, hogy tévedtünk. Még mindig történnek olyan dolgok, amelyekre egészen egyszerűen nem lehet felkészülni. Ilyen megdöbbentő eseményről adott hírt a Business Insider cikke is.

Az Orosz hadsereg által ellenőrzött Krím félszigeten megkezdődött az iskoláskorú gyermekek alapvető katonai kiképzése. Videó is készült róla, amelyen jól látható, amint éppen a puska használatát és a közelharcot igyekeznek elsajátítani egy osztályteremben. A felvételen a kezdetben ünneplő, majd egyenruhás, láthatóan nagyon fiatal tanulóknak gépkarabélyok szét-, illetve összeszerelését kell gyakorolniuk, mindezt a hazafias nevelés jegyében. Ez az iskola az elsők között lehet, ahol bevezetik ezt a fajta katonai kiképzést, de az orosz törvényhozás tavalyi döntése szerint a következő tanévtől ezt kiterjeszthetik valamennyi középiskolára.

Ezek után valóságos bombaként robbant a hír, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen. Az indoklás szerint erre a példa nélküli eseményre az elnök háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt került sor, valamint azért, mert a gyanú szerint személyesen is felelős lehet ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és Oroszországba történő átszállításáért.

A bíróság úgy érvelt, hogy az orosz vezető nem élt a jogával és lehetőségével, hogy megállítsa azokat, akik a gyermekeket deportálták.

A döntés rendkívül fontos, de inkább csak elvi jelentőségű, ahogy arról a BBC is beszámolt írásában. A Putyin és Lvova-Belova ellen kiadott elfogatóparancs ellenére ugyanis nincs hatásköre a gyanúsítottak letartóztatására a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, hiszen csak azokban az országokban gyakorolhat joghatóságot, amelyek aláírták a bíróságot létrehozó megállapodást. Oroszország pedig természetesen nem tette ezt meg.

Belegondolni is szörnyű, hogy milyen maradandó károkat okozhat a még fejlődő gyermeki lélekben, ha ilyen dolgokat kell átélniük. Láttunk már példát arra, hogy iskoláskorú fiatalokat is harcba küldtek, de a fejlett világban hajlamosak voltunk azt gondolni, hogy ilyen soha többet nem fordulhat el. Reméljük, hogy most sem fognak ennél messzebbre menni és a gyerekek számára is hamarosan csupán egy furcsa, zavaros emlékké válik, ami most történik velük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás