promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szlovákia akkora gólt lőtt az orosz-ukrán háborúban, hogy abba még Magyarország is beleszédül
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szlovákia többek között Magyarországot is megelőzve második NATO-tagállamként küld ilyen ajándékot Kijevbe.

Már tavaly nyár óta ismert tény, hogy Szlovákia a továbbiakban nem kíván harcászati partnerségben együttműködni Oroszországgal és a Moszkva által támogatott fegyver-gyártókkal. A pozsonyi kormány meglepően gyorsan tudott korábban megállapodni az Egyesült Államokkal a vadászgép-parkjának leváltásáról, korszerűsítéséről. Ennek eredményeként azonnali hatállyal lemondtak a szlovákok a veterán MiG-29-esek további használatáról. Az USA-val való megegyezésnek köszönhetően jutányos áron jutnak tizennégy darab F-16 Fighting Falconhoz. Ezek váltják majd ki azt a tizenhárom darab, összesen 300 millió euró értékűre saccolt  MiG-et.

Ezzel a lépésével Szlovákia a második NATO-nemzet lesz, amely vadászrepülőt ajánl fel Ukrajna részére. Az első jótékonykodó Lengyelország volt, akik négy darab MiG-29 küldenek Kijevnek. Érdekesség, hogy az egyébként tavaly óta vadászgép nélkül leledző Szlovákia légterét éppen Lengyelország, illetve a testvéri Csehország légiereje oltalmazza. Igaz, arról egyelőre nincs hír, hogy Varsó és Pozsony pontosan mikor is tervezi postázni a háború értelmetlen és embertelen darálójába az ósdi játékszereket. 

Szlovákia a CNN információja szerint 2023. végéig fog vadászgépek nélkül maradni, ugyanis eddig kell megérkeznie az Egyesült Államok által biztosított F-16-osok a Malacka városi katonai repülőtérre. Mindeközben északi szomszédunk ajándékozott már az ukránoknak egy Sz-300-as légvédelmi rendszert, harci helikoptereket, harci tarackokat, más néven lövegeket és Grad sorozatvetőket. Sőt, hamarosan útba indítanak egy harminc darabból álló BVP-1-es gyalogsági harcjármű kontingenst is.

A béke elvét hirdető Magyarország egyelőre nem kíván ilyen nyílt üzenetet hordozó szolidaritást felvállalni a nyomorgatott Ukrajnával, és a jelek szerint képtelen oldalt választani az elhúzódó fegyveres konfliktusban. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás