promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdőlt az orosz hadsereg legendája, gagyi kínai felszereléssel estek neki az ukránoknak
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A CNN riportjában az ukrán katonák egy lelőtt kínai drón roncsával pózolnak, amit az oroszok a Wish-ről rendelhettek.

Arcpirító hazugsággal vagy a mardosó valósággal szórakoztatták ukrán katonák a pletykák szerint roppant elfogult CNN riporterét és munkatársait a kelet-ukrajnai fronton. Természetesen az amerikai újságíró a cikkében nem felejtette el a tájleíró részek után begyújtani a propaganda rakétákat sem, és kész tényként kezeli a szerencsétlen sorsú frontkatonák beszámolóit. A lelkes férfiak ugyanis a rommá lőtt erdőben baktatva azzal dicsekedtek, hogy az elmúlt hétvégén mekkora hőstettet hajtottak végre. 

Az ukrán harcosok elárulták, hogy AK-47-eseikkel sikerült egy veszélyesnek tűnő oroszok (vagy szakadár milíciák) által irányított drónt leszedniük. A helyszínen már nagyjából összerakott szerkezetről egyből lerí, hogy a riporternek és a szedett-vedett brigádnak valójában nem egy komoly harcértékű eszközzel van dolga. Ugyanis az egy már messziről felismerhető, online-kereskedelemben is kapható drón. Nevezetesen egy Mugin-5-ös, amit a Wishen vagy Alibabán keresztül bárki bármikor megvehet magának, még ha az ára azért igen borsos is. Nagyjából 15 ezer dollárba kerül, ami nagyjából 5-6 millió forintot jelent. 

Az ukrán katonák szerint a szerencsétlenül járt drónt úgy sikerült likvidálniuk, hogy a ráerősített robbanóeszköz nem detonálódott. Elmondták azt is, hogy házi-készítésű, körülbelül 20 kilogrammos bomba lehetett 3d-s nyomtatóval legyártva. A kilövés után komoly és összehangolt munkával semmisítették meg az amerikai hadseregtől kapott céleszközök segítségével. Az információk szerint egyébként még kamera sem volt felszerelve a drónra, így pedig még nehezebben érhetett volna célt a támadása. 

Egyébként a CNN felkereste a repülő gyártóját, a Mugin Limited nevű céget is. A kelet-kínai bejegyzésű vállalat pedig igazolta, hogy valóban az ő Mugin-5 típusú drónjuk a képeken, darabokban látható egyed, ám annak harcászati alkalmazását mélységesen elítélik. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás