promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Alattomos, öngyilkos drónok használatára képezte ki az USA az ukránokat – élezik a feszültséget?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A hatékony fegyvereket az afgánok elleni háborúban vetették be először.

Katonák és páncélozott járművek ellen is hatékonyan működnek azok a kíméletlen harci eszközök, amelyek használatát a napokban sajátították el az USA szakembereitől az ukránok. A Switchblade egy amerikai fejlesztésű és gyártású „öngyilkos drón”, amely hosszabb időn keresztül képes egy adott célterület felett körözni és célpontokat keresni. Amint megtalálta, rázuhanva semmisíti meg.

Kisebb változata akár egy hátizsákban is elfér, ez elsősorban élőerő ellen alkalmazható, míg a nagyobbik verziója tankok és erősen védett objektumok ellen is bevethető. Az előbbi hatótávolsága nagyjából 10 km, az utóbbié viszont 90 km, vagyis csaknem háromnegyed óráig is keresgélheti célpontját a levegőben. Irányításuk egy kis kézi terminálról történik.

Az ukránok legalább 100 darabot kaptak belőlük az amerikaiaktól (úgynevezett Switchblade 300-asokat), és azóta már a használatukat is elsajátították. Ezek egyelőre a kisebb változatok voltak, de ígéretet kaptak a tankok kilövésére is alkalmas, nagyobb (Switchblade 600-as) verziók szállítására is.

Az eszköz működése nem bonyolult, hiszen a kilövőcsőből csak el kell indítani, és utána a bicskaként szétnyíló drón már megkeresi a célpontját. A rajta lévő robbanótöltet segítségével semmisíti meg azt.

Az Egyesült Államok meglehetősen óvatosan adagolja katonai segítségét, de Oroszország már így is a feszültség élezésével vádolta meg a nyugati szuperhatalmat. Az amerikaiak most például azzal védekeznek, hogy a Switchblade nem egy ismert rendszer az ukránok számára, vagyis nem jelent számukra azonnali segítséget – bár kétségkívül nem ördöngösség a használatának megtanulása, két nap elegendő hozzá.

A kisebbik, 300-as drón értéke 6000 dollár (mintegy 2 millió forint), ami harcászati szinten nem számít drágának. A 600-as értelemszerűen többe kerül, viszont mindkettőnek megvan az az előnye, hogy az utolsó pillanatban megszakítható a küldetés, vagyis elkerülhető a robbanás. A csúcssebességük eléri a 160–180 km/h-t.

Az amerikaiak a Switchblade 300-asokat elsőként Afganisztánban vetették be 2010-ben. Mindezt teljes titokban tették, óriási meglepetést (és károkat) okozva az ellenségnek. Az USA tájékoztatása szerint egy maroknyi ukrán már a háború kirobbanása előtt elsajátította a drónok használatát, akik kiképzésen vettek részt náluk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás