promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bekövetkezett amitől féltünk? Rémisztő közelségben a harmadik világháború
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Orosz-Ukrán háború során még soha nem történt ilyen súlyos baleset a két nagyhatalom között. Az egész világ visszafojtva figyeli most az eseményeket és eszkalációtól retteg.

Az Orosz-Ukrán háború során rengeteg véres ütközetet vívtak már egymással a szembenálló felek és megbecsülni is nehéz pontosan az áldozatok számát. A legrémisztőbb eshetőséget azonban már a harcok kezdete óta egészen másban látják a szakértők. Most pedig bekövetkezett az, amitől sokan a legjobban féltek.

A nyugati világ államai az orosz invázió kezdete óta igyekeznek lehetőségeikhez mérten támogatni az ukránokat a hazájukért vívott heroikus küzdelmükben. Fegyverekkel, utánpótlással, egyéb technikai eszközökkel és kiképzéssel is próbálnak segíteni. Az egyre növekvő mértékű hozzájárulásnak meg is van a látható eredménye. Bár sokan heteket sem jósoltak a vereségig a szerényebb haderővel rendelkező nemzetnek a „nagyobb testvér” elleni csatájukban, mégis kitartanak és egyre növekvő károkat okoznak támadóiknak.

Egyetlen olyan vörös vonal volt csupán, amelyet egyetlen támogatójuk sem mert átlépni és ezt szóban is többször az érintettek tudomására hozták: közvetlenül nem lépnek be a háborúba, sem egységeikkel, sem pedig hadieszközeikkel nem avatkoznak be a harcokba. Teljes mértékben érthető ez az álláspont, hiszen egy ilyen akciót követően szinte biztosra vehetően eszkalálódna a háború, ami kimondani is rettenetes, de könnyen a harmadik világháború kitöréséhez vezetne.

Most viszont a The Guardian híradása szerint bekövetkezett egy olyan esemény, aminek köszönhetően minden eddiginél közelebb került a világ a háború rettenetes kiszélesedésének lehetőségéhez. Március 13-án, kedden a reggeli órákban a Fekete-tenger felett, nemzetközi légtérben összeütközött egy Szu-27 típusú orosz harci gép, valamint egy amerikai haderőhöz tartozó és felderítőrepülést végző Reaper MQ-9 típusú drón.

A 32 millió dollár értékű pilóta nélküli légieszköznek az orosz vadászgépek elfogási kísérlete során megsérült a légcsavarja, emiatt a tengerbe zuhant és megsemmisült.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője nyilatkozatában az oroszok lépését nagyon szakszerűtlennek és kockázatosnak ítélte. Elmondta, hogy voltak már korábban hasonló incidensek, de olyanra, ami amerikai eszköz megsemmisüléséhez vezetett, még nem volt példa.

Az amerikai kormányzat felvette a kapcsolatot az orosz védelmi minisztériummal és aggodalmát fejezte ki a minden eddiginél agresszívebb lépésük miatt. A világ most feszülten figyel, hiszen itt nem egyszerűen egy drága katonai játékszer elvesztéséről szól a történet, hanem arról, hogy mi következik ezután. Mindannyiunk érdeke, hogy kellő józansággal hozzanak döntéseket a nagyhatalmak vezetői, ellenkező esetben bekövetkezhet az, amit legrosszabb rémálmainkban sem szeretnénk átélni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás