promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kína vérfagyasztó lépést tett a harmadik világháború felé
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kína kormánya számszerűsített üzenetet küldött a hadsereg költsgévetésével kapcsolatban a világnak. Irány a harmadik világháború?

Reméljük, hogy a kínai kormány az eddigi gyakorlatának megfelelően nem fogja átlépni azt a bizonyos határt. Az ázsiai szuperhatalomtól eddig sem volt idegen az erőfitogtatás, főleg ha az általa részének követelt Tajvanról volt szó. Kormányuk mégis türelmes félnek tűnt, miközben az Egyesült Államok rendre a közelben gyakorlatozik, míg Oroszország folyamatosan a partnerség visszaigazolását követeli tőlük üzleti és politikai eszközök révén. 

Kína függetlenségének különböző korszakaiban mindig is a maga útját akarta járni, és nem egy másik ország iránymutatását vette igénybe. A kormányzó kommunista párt pedig szintén nem ment a szomszédba az egyenes üzenetekért sem korábban, sem jelenleg. Vasárnap ugyanis megkezdődött az Országos Népi Kongresszus plenáris ülése, és rögtön az egyik első és fontos döntés a hadseregre fordított pénzek megemelése volt. Ez egészen pontosan úgy kell érteni, hogy a teljes költségvetés 7,3 százaléka fog a katonaság fenntartására elmenni, szemben az előző évi 7,2 százalékkal. 

Mindez nem jelent drasztikus növekedést, de ez már zsinórban a nyolcadik esztendő, hogy ismét egytized százalékkal emelkedik a hadászati költségplafon Kínában. Ezzel pedig a világ legtöbb nemzeténél többet fordítanak erre a szegmensre, egészen pontosan 1550 milliárd jüant, ami nem kevesebb, mint 75-80 ezer milliárd forintnak felel meg. Ez az adat hivatalos csak a második legtöbb az Egyesült Államok után, de szakértők szerint valójában jóval kisebb összeget vallanak be a kínaiak. 

A hamarosan leköszönő kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang egyébként búcsúnak is beillő beszédet mondott el a kormány és a parlament tagjainak:

"A nép fegyveres erői fokozták erőfeszítéseiket politikai lojalitásuk érdekében, önmaguk megerősítésére reformok, tudományos és technológiai fejlesztések, valamint a személyzet képzése révén, valamint a törvényességen alapuló kormányzás gyakorlása érdekében. A fegyveres erőknek fokozniuk kell a katonai kiképzést és felkészültséget. Nagyobb energiát kell fordítaniuk a harci körülményeket illető kiképzésre, és minden irányban és területen erősíteniük kell a katonai munkát. Támogatnunk kell a Tajvannal való kapcsolatok békés fejlődését, és elő kell mozdítanunk Kína békés újraegyesítésének folyamatát.”

- idézte az álszentség álarcát meglebegtető vezetőt a wionews.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás