promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
1983-ban egy emberen múlt, hogy nem robbant ki a harmadik világháború
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szovjet ezredes amerikai rakétatámadást észlelt, de nem közölte feletteseivel.

A hidegháború időszakában a nyugati hatalmak komolyan rettegtek attól, hogy a Szovjetunió atomcsapást mér rájuk, és az Egyesült Államoknak nem marad más választása, mint viszonozni azt. Ez nyilvánvalóan a harmadik világháború kirobbanásához vezetett volna.

Mint kiderült, ehhez 1983-ban elképesztően közel került a világ. Meglepő módon éppen egy szovjet főtiszt, Sztanyiszlav Petrov ezredes volt az, aki bátor tettével mindezt megakadályozta. Aztán 8 évig megtartotta magának a titkot.

Az ominózus napon, 1983-ban ugyanis riasztás érkezett az ügyeletes Petrovhoz arról, hogy az USA nukleáris rakétát lőtt ki, amelynek a Szovjetunió a lehetséges célpontja. Az ezredes némi töprengés után úgy döntött, hogy ezt a hírt nem közli feletteseivel.

Abban bízott, hogy téves riasztásról van szó, ellenben azt is tudta, hogy a szovjet hadsereg kérdés nélkül megindítaná az ellencsapást. A Moszkva déli részén lévő titkos katonai központban tartózkodó Petrov nem volt hajlandó vállalni a felelősséget ezért az őrültségért.

„Kategorikusan visszautasítottam, hogy én legyek a bűnös a harmadik világháború kirobbantásában. Olyan érzésem volt, mintha kivégzésre vinnének, de mégsem cselekedtem”

– fogalmazta meg utólag az érzéseit az akkor 44 éves főtiszt. Végül úgy döntött, hogy rendszerhibaként könyveli el a történteket, és szerencsére az ez után következő hivatalos vizsgálat is ezt erősítette meg.

Petrov néhány nappal később hazament a családjához, de senkinek sem beszélt arról, micsoda hőstettet hajtott végre. Hallgatását csak a Szovjetunió felbomlása után, 1991-ben törte meg. Az incidens évében az ezredes kitüntetést kapott a haza szolgálatáért.

A főtiszt később számos nemzetközi elismerésben is részesült, az ENSZ is díjat adott neki, ő azonban mindig is furcsállta, amiért hőst akartak faragni belőle. Egy Moszkva közeli kisvárosban telepedett le, és 2017-ben, 77 éves korában hunyt el – szinte teljes ismeretlenségben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás