promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt látnod kell: tűzgömb lépett a magyar légtérbe, és videó is van róla
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ma hajnalban 3 óra körül egy fényes lángcsóva hasított keresztül a magyar égbolton, amit sikerült megörökítenie is egy webkamerának.

Csodálatos kékes-lilás fénycsóvát húzott maga után a meteor.

Az időkép.hu tette közzé a videót, amiben látni lehet a száguldó meteort. Nemcsak a kaposfői webkamera érzékelte a hihetetlen égi tüneményt, de a fővárosi és Balaton környéki webkamerákon is látható volt a tűzgömb.

De sokan keverik a fogalmakat, hogy mi is valójában a meteor, meteorit, meteorid, tűzgömb, de mi most helyére tesszük a kifejezéseket.

A tűzgömb egy olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét.

Ha a Föld légkörébe érkezik egy meteorzápor, akkor abból csak átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek.

De nézzük, hogy mi az a meteoroid:

Ez egy viszonylag kicsi, akár egy homokszem vagy legfeljebb szikladarab méretű szilárd test a Naprendszerben, de túl kicsi ahhoz, hogy kisbolygónak tekintsék, ezért marad meteroid.

Mi a meteor:

A meteor az a fényjelenség, amelyet az űrben keringő kisebb kövek, porszemek, azaz meteoroidok alkotnak a légkörben, és eközben a nagy sebesség miatt a súrlódástól felizzanak, ezt nevezzük népiesen hullócsillagnak.

És akkor mi lehet a meteorit:

A világűrben lévő természetes objektumok, mint például a Föld, Hold, Mars stb., ha ütközik egy meteoroiddal, és az ütközéskor nem semmisül meg, az a meteorit.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás