promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Váratlan személy szállt bele kegyetlenül a fölényeskedő Egyesült Államokba
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kínai külügyminiszter ex-nagykövetként nagyon durva kritikával illette az USA-t, ezzel mélyítve a kapcsolati válságot. Ugyan a kommunista politikus hűen tartja magát pártja elveihez, van igazságalapja mondanivalójának. 

Végtelennek látszó párbajnak tűnik az a fajta csatározás, melyet az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság viseltet egymással szemben. Az üzengetés, vádaskodás már tavaly óta igen erős. Előbb az oroszok ukrajnai agressziója, majd Washington Tajvan (a "másik Kína") felé tett merész és bátor lépései mérgezték meg a két szuperhatalom így is érzékeny kapcsolatát. A közelmúltban fokozódtak a konkrét cél nélküli üzenetek a két oldalon egyaránt, ám egyelőre nem tűnik többnek az egész, mint holmi gyengéd erőfitogtatás. 

Sajnos mégis aggasztó a helyzet, és távolinak tűnik a fellélegzés lehetősége. Bár mind a két fél rendre felhívja a figyelmet a békés, de határozott szándékaira. Nos, az úgynevezett békés szándék érdekében a kínai kormány (vagyis a kommunista párt) úgy határozott, hogy 2023-ban a költségvetés 7,3 százalékát fogja fordítani a hadserege fenntartására. Ez a szám már évek óta finoman emelkedő tendenciát mutat, minderről hétfő reggel értekeztünk bővebben. 

Természetesen az Egyesült Államokat sem kell félteni, miközben szinte marakodik Pekinggel az elanyátlanodott Tajvan felett. Miközben hetek óta nagy a homály a rejtélyes kínai "meteorológiai" léggömbök miatt, amelyekről még mindig csak találgatások folynak, az FBI igazgatója, Christopher A. Wray sem volt rest beszólni Kínának. A Szövetségi Nyomozó Iroda vezetője egyenesen arra ragadtatta el magát a minap, hogy egyesen Kínát hibáztassa az elszabadult koronavírusért. Wray szerint az ázsiai állam felelőssége, hogy rászabadult a világra az általuk fejlesztgetett biológiai fegyver. 

Ezek után aligha meglepő, hogy Kína új külügyminisztere kedden felszólalt az USA politikája ellen. Csin Kang először vett részt az Országos Népi Kongresszuson , mióta ő vezeti a külügyet. A korábban türelmes vezető hírében álló, az elmúlt másfél évben hazája amerikai nagykövetségét irányító politikus most igencsak kifakadt:

„Ha az Egyesült Államok nem fékezi magát, hanem továbbra is a rossz úton halad, semmiféle korlát nem tudja megakadályozni a kisiklást, és biztosan lesz konfliktus, illetve konfrontáció. Az Egyesült Államok felfogása és véleménye Kínáról igazán torz. Kínát tekinti elsődleges riválisának és a legnagyobb geopolitikai kihívásnak. Az USA azt állítja, hogy versenyezni kíván Kínával, de nem törekszik konfliktusra. A valóságban azonban az Egyesült Államok úgynevezett „versenye” a mindenre kiterjedő visszaszorítás és elnyomás, élet-halál zéró összegű játéka. A visszatartás és az elnyomás nem teszi Amerikát naggyá, és az Egyesült Államok sem fogja megállítani Kína megfiatalítását. Az indo-csendes-óceáni stratégia valódi célja Kína megfékezése. Nem szabad megismétlődnie a hidegháborúnak Ázsiában, és nem szabad megismétlődnie Ázsiában az ukrán típusú válságnak sem. Minél instabilabb a világ, annál fontosabb, hogy Kína és Oroszország folyamatosan erősítse kapcsolatait. Miért beszél az USA a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartásáról Ukrajna kérdésében, de miért nem tartja tiszteletben Kína szuverenitását és területi integritását Tajvan kérdésében? Miért kéri az USA Kínát, hogy ne adjon fegyvert Oroszországnak, miközben folyamatosan fegyvereket ad el Tajvannak?”

- tette fel végül a teljesen jogosnak tűnő költői kérdést, Csin Kang, akit a cnn.com idézett.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás