promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A milánói „függőleges erdőben” együtt élnek az emberek a fákkal a város közepén
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A fenntarthatóság kérdése már minden iparágat átsző, a jövő védelme központi kérdés lett minden szempontból, így az építészet és várostervezés is figyelembe kell, hogy vegye az ökobilológiai szempontokat.

Világszerte a városok állítják elő a légkörben lévő CO2 körülbelül 70%-át, míg az erdők képesek elnyelni ennek 40%-át. A városokon belüli és környéki erdős területek telepítése megsokszorozná a városi területek ellenálló képességét, és drasztikusan csökkentené a CO2-termelést a növényi alapú fotoszintézis folyamatoknak köszönhetően.

Stefano Boeri építész és urbanista, a függőleges erdő megálmodója és alapítója szerint a fák és erdők többé nem csupán dekoratív elemei a városi parkoknak, hanem a világ polgárai életszférájának szerves részévé válnak. Az erdők védelme, a városok újra erdősítése a célja a függőleges erdő projektnek.

A projektben a növényeket használták, hagyományos építőanyagok helyett. A „Függőleges Erdő” építészei a hagyományos alapanyagok helyett használt növények és fák által a torony évszakonként más-más arcával örvendezteti meg a lakókat és az arra járó lakosságot. A két torony 2014-ben épült és nem csak hasznos ökobiológiai eleme a városnak, de elég hamar turistalátványossággá nőtte ki magát, amin nem csodálkozunk, mivel lehengerlő látványt nyújt.

A világon az első erdő ház, mely ilyen mennyiségű növénnyel teszi barátságosabbá, emberibbé a várost. De ahogyan az várható volt, megindult a függőleges erdő lavina, mivel a kezdeményezés világszerte egyre több hozzá hasonló „ökoház” megépítését idézte elő. Még Magyarországon is épülnek hasonló koncepcióval öko otthonok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás