promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ősi keresztény prófécia védi Ukrajnát, sohasem lehet legyőzni őket?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Kijevben lévő óriási Mária-képhez misztikus legenda fűződik.

Hetek óta tart az orosz-ukrán háború, amelynek kirobbanásakor mindenki gyors győzelmet várt Putyin hadseregétől. Az invázió azonban kudarcba fulladt, és ma már a támadók visszavonulásáról érkeznek hírek, sőt a Törökországban zajló béketárgyalások is jó irányba haladnak.

Ukrajna története a 16. századtól íródik, amikor is a törökök elfoglalták Lengyelország déli vidékeit, ahol megindult az önálló kozák (ukrán) állam szervezése. Nem sokszor élvezhették a szuverenitást, de 1917 végén rövid időre megalakult a független Ukrán Köztársaság, amelyet 1920-ra a Vörös Hadsereg elfoglalt, így 1922-től az ország Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság néven a Szovjetunió egyik tagállama lett, majd 1991-ben önállósodott újra.

Egy ukrán legenda szerint a kijevi Szent Szófia-székesegyházban található, titokzatos, Szűz Máriát ábrázoló mozaik egyfajta védő szerepet tölt be a hányattatott sorsú ország fölött. A Szűzanyát kitárt karokkal mutató alkotás a 11. századból származik, és 6 méteres magasságával egyértelműen uralja a belső teret.

Amikor az oroszok február végén támadást intéztek az ország ellen, sokan rögtön felidéztek egy, a mozaikhoz fűződő ősi keresztény legendát. Eszerint Ukrajna mindaddig létezni fog és szabad marad, amíg a székesegyházban lévő Mária-képnek baja nem esik.

Az Oranta néven is emlegetett alkotás (a szó görögül „imádkozót” jelent) a katedrálissal együtt az UNESCO világörökség része. Az ukránok „áttörhetetlen falnak” is szokták nevezni, éppen az óvó-védő szerepe miatt, amely reményeik szerint örökké tart.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás