Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Ősi keresztény prófécia védi Ukrajnát, sohasem lehet legyőzni őket?

Ősi keresztény prófécia védi Ukrajnát, sohasem lehet legyőzni őket?

Színes

Ősi keresztény prófécia védi Ukrajnát, sohasem lehet legyőzni őket?

Színes

Promotions 20:08

A Kijevben lévő óriási Mária-képhez misztikus legenda fűződik.

Hetek óta tart az orosz-ukrán háború, amelynek kirobbanásakor mindenki gyors győzelmet várt Putyin hadseregétől. Az invázió azonban kudarcba fulladt, és ma már a támadók visszavonulásáról érkeznek hírek, sőt a Törökországban zajló béketárgyalások is jó irányba haladnak.

Ukrajna története a 16. századtól íródik, amikor is a törökök elfoglalták Lengyelország déli vidékeit, ahol megindult az önálló kozák (ukrán) állam szervezése. Nem sokszor élvezhették a szuverenitást, de 1917 végén rövid időre megalakult a független Ukrán Köztársaság, amelyet 1920-ra a Vörös Hadsereg elfoglalt, így 1922-től az ország Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság néven a Szovjetunió egyik tagállama lett, majd 1991-ben önállósodott újra.

Egy ukrán legenda szerint a kijevi Szent Szófia-székesegyházban található, titokzatos, Szűz Máriát ábrázoló mozaik egyfajta védő szerepet tölt be a hányattatott sorsú ország fölött. A Szűzanyát kitárt karokkal mutató alkotás a 11. századból származik, és 6 méteres magasságával egyértelműen uralja a belső teret.

Amikor az oroszok február végén támadást intéztek az ország ellen, sokan rögtön felidéztek egy, a mozaikhoz fűződő ősi keresztény legendát. Eszerint Ukrajna mindaddig létezni fog és szabad marad, amíg a székesegyházban lévő Mária-képnek baja nem esik.

Az Oranta néven is emlegetett alkotás (a szó görögül „imádkozót” jelent) a katedrálissal együtt az UNESCO világörökség része. Az ukránok „áttörhetetlen falnak” is szokták nevezni, éppen az óvó-védő szerepe miatt, amely reményeik szerint örökké tart.

Borítókép: Profimedia