promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin megtalálhatta Rettegett Iván cár elveszett, mágikus iratokkal teli könyvtárát?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A titokzatos gyűjtemény állítólag a Kreml alatt rejtőzik, de átok védi.

A 16. században uralkodó IV. Iván az oroszok első cárja volt. Rettegett Ivánnak is szokták nevezni az elkövetett rémtettei miatt, de igazságtalanok lennénk, ha nem tennénk említést az országot előmozdító cselekedeteiről is.

Rettegett Iván az orosz kultúra támogatójaként is került be a történelemkönyvekbe, például azzal, hogy megalapította hazája első nyomdáját. Feltehetőleg nem hívott meg külföldi mesterembereket az udvarába, hanem a saját ezermesterei ötlötték ki a módját a nyomtatásnak, vélhetően a nyugatról behozott könyvek alapos tanulmányozása révén.

A cár elveszett könyvtáráról századok óta legendákat mesélnek, bár az is lehet, hogy a híres-hírhedt Arany Könyvtár soha nem is létezett. Állítólag felbecsülhetetlen értékű görög, római, egyiptomi és bizánci iratokat tartalmazott, és azok közül jó néhány az okkult, titkos tudás terjesztését szolgálta.

Sokáig úgy vélték, hogy a könyvtár a moszkvai Kreml alatt rejtőzik, ám egyelőre nem érkezett hír arról, hogy felfedezték volna. Néhányan azonban úgy hiszik, hogy a mágikus iratok előkerültek, és ez (is) vezérelheti Putyin elnököt arra, hogy feltámassza a hajdani nagy Orosz Birodalmat.

Az orosz elnökről ugyanakkor nem hírlik, hogy az okkult tudományok megszállottja lenne, ezért az ilyen feltevések pusztán spekulációk. A náci Németország hatalmasai közül többen is hittek a természetfeletti erőkben és a mágiában, de ez akkoriban soha nem is volt titok, és óriási erőfeszítéseket tettek a frigyláda, a Végzet Lándzsája, illetve a különféle ősgermán kincsek megtalálására.

Rettegett Iván könyvtárát Nagy Péter cár és Bonaparte Napóleon is kerestette tudósokkal, régészekkel és közönséges kincsvadászokkal, ám sohasem bukkantak a nyomára. A gonosz cár a halála előtt állítólag meg is átkozta a gyűjteményt, vakságot hozva azokra, akik csak a közelébe kerülnek a titokzatos könyveinek.

Rettegett Iván – a középkori uralkodók többségéhez hasonlóan – feltehetően buzgón hitt az okkult tudományokban, és az efféle iratok segítségével is igyekezett megtartani hatalmát. Könyveket sohasem találtak tőle, a Kreml alatt elrejtett fegyvergyűjteménye azonban 1978-ban előkerült, amikor szovjet munkások a metróépítésen dolgoztak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás