promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: az egri vár 1552-es ostrománál ott volt egy Trabant is? - Elképesztő városi legendák az 1968-as magyar filmről
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Talán készült is róla fotó?

1968-ban elkészült az egyik leglátványosabb magyar film Várkonyi Zoltán rendezésében, az Egri csillagok, amely idén már 53 éves lesz, és hát azóta is számtalan legenda övezi a nagyívű alkotást. Korábban már több cikkben is megemlékeztünk a forgatás körülményeiről, például elárultuk nektek, hogy mennyi statiszta vett részt a forgatáson,

hány kiskatona keltette életre a több tízezres török sereget.

A filmhez használt egri vár ma is áll még részben, méghozzá a Budapesthez közeli Pilisborosjenő határában. A helyszín amúgy ma is a turisták egyik kedvelt úti célja, a helyi önkormányzat korábban fel is újíttatta a romokat.

Az Egri csillagok forgatása után több filmhez is használták a vár maradványait, többek között a Magyar vándor egyes jeleneteit is itt vették fel, de nemcsak magyar produkciók forogtak itt, hiszen a Netflix egyik gigaprodukciójához, a Vajákhoz is vettek fel jeleneteket a helyszínen.

Az újhullámos bakivadászok is rávetették magukat a filmre az évtizedek során, az egyik legelterjedtebb legenda szerint a film egyik pontján egy török katona karórát visel, ám a mai napig nem sikerült képes bizonyítékkal előállni az állítást illetően. De még ennél is vannak elrugaszkodottabb állítások, egyesek szerint egy jelenetben Trabant, míg máskor egy busz is látszódik.

Az látszik valószínűnek, hogy valaki egy forgatási kép kapcsán gondolhatott arra, hogy a filmből való a karórás törököt ábrázoló jelenet.

A karóra az első világháború után kezdett elterjedni Európában, de legelőször pilóták használták még a háború előtt. 

Évekkel korábban amúgy felröppentek hírek, hogy hollywoodi produkció dolgozza fel majd újra az Egri csillagokat, de azóta nem hallottunk erről a projektről új fejleményeket. Ám nemrégiben készült egy elképesztően jó, modernkori trailer Várkonyi filmjéhez:

(via Port)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás