promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hány magyar statiszta játszotta el a többszázezres török sereget az Egri csillagok című filmben?
Borítókép:  24.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Erre a számra biztos, hogy pont nem gondoltál volna.

1968-ban elkészült a film, amely egy hatalmas magyar vitézségnek állított emléket, az egri várvédők 1552-es győzelmének, amikor a maroknyi magyar sereg megálljt parancsolt a hatalmas túlerőnek, tette mindezt hatalmas bátorsággal.

A történészek szerint a várvédők száma 1500-2000 fő volt, viszont a török sereg nagyságáról már megoszlanak a vélemények, egyesek 150-200 ezer katonát mondanak, míg többen 35-75 ezer főre teszik inkább a hadsereg létszámát, amely 150 ágyúval lőtte az egri várat.

A filmet valószínűleg a legtöbb magyar látta, viszont azt már kevesen tudják, hogy rengeteg statiszta vett részt a monumentális jelenetek forgatásán, 

a magyar néphadsereg 5000 katonáját vezényelték ki a helyszínre. Ők alkották a borzalmasan nagy oszmán sereget, akik végül csúfos kudarcot vallanak Eger alatt.

Az Egerhírek cikkében számtalan érdekesség mellett még arra is fény derül, hogy a Fekete-tengernél is forgattak jeleneteket, de a felvételek egy része elveszett, így néhányat a Balatonnál kellett újra felvenni.

És azt tudtátok, hogy még ma is meglátogathatjátok a filmben használt Egri várat, amelyet Pilisborosjenőn építettek fel?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás