promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg léteztek a mesebeli csodaparipák, az unikornisok? Merthogy a középkorban csudaüzlet volt a szarvukkal üzletelni
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egykor bomba üzlet volt az unikornis szarvával kereskedni. Valószínűleg ma is az lenne. Dehát varázstalanodott a világ.

Manapság a világ a lábai előtt hever, népszerűsgének nincsenek határai. Pedig az unikornis csak az emberek fantáziájában létezik, és csupán megannyi mitikus történetből táplálkozik,

hogy lett mégis gigantikus favorit a piacon?

Az ókori Kínában úgy vélték, hogy az egyszarvúnak fontos küldetése van a Földön, és ezért csöppent az emberiség közé, továbbá képes a különleges emberek születését, illetve halálát megjósolni. Konfuciusz, a bölcs filozófus a mendemondák szerint megcsodálhatta a titokzatos lényt, és ebből már tudta, hogy számára közeleg a vég. Ám a kínai unikornison nem a klasszikus paripára kell gondolni. Náluk az ábrázolásmód egy szarvas testbe bújt, oroszlánfejű, zöld pikkelyes, varázserejű szarvval megáldott lény volt.

Az unikornismániából utóbb a kereszténység sem maradt ki. A keresztény ábrázolásokon az unikornis is feltűnik Ádám és Éva mellett paradicsomban, ekkor az állat a szarvával megtisztítja a vizeket, emellett számos képen azt szemlélteti a jelenléte, hogy a paradicsomnak mennyire gazdag volt a faunája. Gyakran a Krisztusi tisztaságot is szimbolizálja a művészetben. Emellett sokszor a szűziesség jelképe is.

Az egyszarvúak felemelkedése és csúcsra jutása középkori sztori,

az állat a lovagi mondák szerves része. A klasszikus, ma is népszerű unikornis ábrázolásmód is ekkortájt hódított teret.

Kép: Domenico Zampieri - 17. századi freskó

Mint már korábban szó volt róla, az évszázadok folyamán megannyi varászlatos képességgel ruházták fel ezeket a legendás lényeket, de a legfontosabb a gyógyító erejükben való hit. Ezért sem meglepő, hogy a középkori udvarokban elhitték, hogy létezik, főleg akkor amikor a vikingek beállítottak olyan szarvakkal, amelyekről elhitték, hogy az unikornisé. 

Pedig csak egy másik állaté, a narválé voltak. A vikingek viszont meglátták benne a hatalmas üzletet, az uralkodók kastélynyi pénzt is kicsengettek egy-egy narvál agyarért unikornis szarvért. sokan pedig az orrszarvú szarvát hozták el úgy a királyoknak, hogy elkapták az unikornist.

Sokáig az egyszarvú  létezését tényként kezelték, még korai természettudományos könyvekbe is bekerültek.

Sőt, ma is vannak olyanok, akik hiszenk a létezésükben (ők a kriptozoológusok).

 A legendából mára csak egyetlen dolog maradt, ami biztos, hogy igaz, az hogy hihetetlenül népszerűek. És bár már nem a szarvukkal csinálnak nagy üzletet a piacon, hatalmas pénzek mozognak olyan dolgokban, ahol feltűnik az unikornis.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás