promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, hogy mit jelent, ha a kutyád mélyen a szemedbe néz?
Borítókép:  Pixabay.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kutya az ember legjobb és leghűségesebb barátja. Ezt szőrös kedvencünk igyekszik is a tudtunkra hozni  rajongásával. Mi meg kutyául tolmácsolunk most, hogy megértsük, mit mondana a négy lábon járó házi kedvencünk, ha tudna beszélni.  

A kutyák az érzelmek szempontjából olyanok, mint az emberek. Viselkedésük és cselekedeteik mind-mind finoman hangolt emóciók laza szövete. Egy házőrző legyen akármilyen bátor is, akkor érzi magát a legnagyobb biztonságban, ha imádott gazdája és családja körében lehet. Minden egyes külön töltött órácska hatalmas hiányérzetet teremt a kedvenc lelkében.

Ezt az érzést az újratalálkozás pillanata teszi semmissé.

A kutyáknál az üdvözlés egy külön kis szertartás, lelkes farokcsóválás és persze pusziosztás közepette. Minden egyes ilyen alkalommal a kutyák hűségüket és tiszteletüket bizonyítják imádott gazdájuk iránt, és ez csak még jobban megerősíti őket abban, hogy milyen kötelék fűzi őket szeretteikhez. 

A kutyák szocializációs szokásaik szintén hasonlóak az emberekéhez. A legörömtelibb dolog az életükben, ha a társaságukkal részesei lehetnek az életünknek.

A kutyák szeretetüket választékosan mutatják ki. Büszkék lehetünk magunkra, ha ölebünk érkezésünkkor ránk veti magát, és rajtunk hagyja nyálmintáját. Egy kutya barátságát mutatja azt is, ha mindenhova követ minket.

De talán a legfontosabb a szemkontaktus.

Egy finn kutatásból pedig az is kiderül, hogy a kutyák képesek túllépni félelmeiken, ha minket boldognak látnak. A tudósok ezt úgy vizsgálták, hogy a házikedvenceknek először dühös, majd mosolygó és vidám emberek képeit mutatták meg. A kutya érzelmi reakcióit pedig egy szemmérővel vizsgálták, mivel az állat pupillája megfelelően jelzi az átélt érzelmeket. A boldog emberek képeinek hatására a pupilla kitágult, az oxitocin (ez a szeretet, a ragaszkodás hormonja) kezdett dolgozni bennük, míg a morgós képek láttára az állatok fenyegetve érezték magukat.

Egy japán kutatás pedig azt bizonyította be, hogy megemelkedik a kutya oxitocinszintje, ha a gazdi szemébe néz. A kutyák tehát akkor a legboldogabbak, ha a gazdi szemébe nézhetnek, ők pedig visszanéznek rá. És ez fordítva is igaz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás