promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ennyit ér az eltiltás? Imane Helif ismét érmet szerezhet a ringben

Ennyit ér az eltiltás? Imane Helif ismét érmet szerezhet a ringben

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

A boxoló új esélyt kap nőket verni.

Imane Helif és Lin Yu-Ting visszatérése: A 2025-ös Világbajnokság lehetősége

A női ökölvívás világában jelentős viták robbantak ki Imane Helif és Lin Yu-Ting szereplése kapcsán. A Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) 2023-ban kizárta mindkét sportolót a világbajnokságról, azonban a 2024-es párizsi olimpián mégis versenyezhettek, sőt aranyérmet is szereztek. Most, hogy egy új ökölvívó-szervezet, a World Boxing (WB) megrendezi első világbajnokságát 2025-ben, új lehetőségek nyílnak a két bokszoló számára, hogy visszatérjenek a nemzetközi porondra.

Nemi viták és kizárás az IBA részéről

A botrány 2023-ban kezdődött, amikor az IBA nemi vizsgálatok után kizárta Helifet és Lin Yu-Tinget a női mezőnyből, miután úgy ítélték meg, hogy nem felelnek meg a nemi kritériumoknak. Helif a 66 kg-os, míg Lin az 57 kg-os kategóriában versenyzett. Az IBA döntése után több nemzetközi sport- és nőjogi szervezet is tiltakozott a két bokszoló ellen, mondván, hogy a nők közötti versenyek nemcsak fizikai, hanem biológiai egyensúlyt is követelnek. Ez a vita nagy figyelmet kapott, amikor Helif a párizsi olimpián legyőzte az olasz Angela Carinit mindössze 46 másodperc alatt​.

Olimpiai siker és új lehetőségek

Noha kizárták őket a 2023-as IBA világbajnokságról, Helif és Lin mégis elindulhattak a 2024-es olimpián, ahol mindketten aranyérmet szereztek. Helif többek között a magyar Hámori Lucát is legyőzte a negyeddöntőben, ami tovább növelte a vitát a nemi kritériumok körül. Az olimpián aratott sikereik után azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem fogadta el automatikusan az IBA kizárási döntését, ami újabb kérdéseket vetett fel a sportolók versenyengedélye kapcsán​.

A World Boxing Világbajnokság: Új fejezet a boksz történetében

A World Boxing (WB), egy új, 2023-ban létrejött nemzetközi ökölvívó-szövetség, 2025-ben rendezi meg első világbajnokságát Liverpoolban. Ez az esemény mérföldkő lesz a sportág történetében, mivel először versenyeznek férfiak és nők egy időben, ugyanazon eseményen. A WB célja, hogy az ökölvívást az olimpiai mozgalomban tartsa, és ők is részt vesznek a NOB-bal folytatott egyeztetésekben. Algéria és Tajvan már csatlakozott a WB-hoz, így Helif és Lin is versenyezhetnek Liverpoolban​.

Bokszszakadás: Az IBA és a WB versengése

Az IBA és a WB közötti rivalizálás feszültséget szül az ökölvívó világban. Míg az IBA hagyományosan a sport irányító testülete volt, a WB új, NOB által támogatott szereplőként lépett fel. A NOB már jelezte, hogy ha az ökölvívás a 2028-as olimpián is szerepelni akar, akkor valószínűleg a WB lesz a vezető szövetség. Ezzel egyidejűleg azonban az IBA továbbra is küzd a sportág feletti irányításért​.

Hatások a jövőre nézve

A 2025-ös liverpooli világbajnokság nemcsak Helif és Lin visszatérése miatt lesz fontos, hanem azért is, mert az ökölvívás jövőjét is meghatározhatja. Az, hogy két ilyen szintű versenyző részt vehet a WB versenyén, ráirányítja a figyelmet a nemek közötti egyenlőség és a sportszabályozás kérdéseire. A WB stratégiája nemcsak a sportolók következő generációját célozza meg, hanem azt is, hogy egy nemzetközileg elismert, egységes irányító testület alakuljon ki, amely biztosítja az ökölvívás hosszú távú fennmaradását​.

forrás: Boxing Scene