promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megszólalt egy háromezer éves egyiptomi múmia, a túdósok oltári nagy áttörést értek el

Megszólalt egy háromezer éves egyiptomi múmia, a túdósok oltári nagy áttörést értek el

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Tudományos áttörés az egyiptomi piramisok mellől.

Tudományos áttörés.

Az egyiptomi piramisok kapcsán az elmúlt években csodálatos áttöréseket értek el a tudósok, szakértők és szakemberek. Még a NASA és az űrkutatás is segített annak megállapításában, hogy a gízia nagy piramisok miért pont ott találhatók, ahol ma. A válasz pedig a ma már nem létező Nílus-ágak, amelyek egykor a piramisok mellett futottak közvetlenül.

Ám a kutatás most egy egészen más irányba is hatalmas áttörést hozott, hiszen a kutatók újjáalkották egy háromezer éves múmia hangját, és meg is mutatták nekünk, hogy pontosan hogyan kell elképzelni, hogyan, milyen hangon szólalhatott meg a magas méltóságú férfi több ezer évvel ezelőtt. Nesyamun hangját a legmodernebb technológiával, 3D-modellezéssel keltették életre.

És publikálták is azt, tehát meghallgatható bárki számára.

A hang.

Nesyamun egy magas méltóságú pap volt, XI. Ramszesz fáraó uralkodása alatt élt. A múmia Leeds-ben van manapság, korábban pedig azt is megállapították róla, hogy az ötvenes éveiben járhatott, amikor elhunyt. Még azt is tudjuk, hogy a halálát valószínűleg egy rovar csípése okozta, a nyelvét csíphették meg. 3D-s nyomtatással most az egész hangpályáját, hangcsatornáját sikerült reprodukálni Nesyamun-nak.

Ezután pedig még azt is megállapították, hogy a férfi hangja nagyban eltér a mai átlagtól, magasabb. Egyelőre csak megszólaltatták a múmiát, de a következő lépés már az lenne a tudósok szerint, hogy hangokat is ki tudjon majd ejteni,

ezek után pedig akár szavakat is tudnak majd alkotni a múmia hangján.

(via Guardian)