promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az égből érkezett, az egyiptomi piramisokban bizonyítékot találtak az ókoriak hihetetlen tudására, amelynek egy nagy becsapódás szolgálhatta az alapját
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egyiptomiak tudták, hogy az űrből érkezett a Földre a meteorit.

Az egyiptomiak kapcsán általában a piramisokról beszélünk, a popkulturális térben pedig Tutanhamon fáraó sírjának feltárása és aranymaszkjának megtalálása a legismertebb történet. A fáraó átkáról azóta is mesék beszélnek nekünk, és minden más eltörpül a legendák mellett, pedig a sír egyik legérdekesebb lelete, a sír egyik legizgalmasabb tárgya egy olyan tőr volt, amely meteoritból kinyert vasból készült, így sokszor úgy hivatkoznak rá, mint az űrből jött csodafegyver.

A tudósok ezzel kapcsolatban egy nagyon érdekes felfedezést tettek.

A tőr tehát egy olyan anyagból készült, amely egy vasmeteorit érkezése után ragadt a Földön. Később pedig több vizsgálat azt is megállapította, hogy Tutanhamon nagyapja kaphatta a tőrt, méghozzá Mitanni királyától. De tudták-e az egyiptomiak, hogy az égből hullott alá az anyag?

A szakértők arra jutottak, hogy igen, tudhatták.

De mégis hogy jöttek rá?

Az IFLScience is beszámolt róla, hogy szakértők a piramisokban talált hieroglifák alapján arra jöttek rá, hogy az egyiptomiak tudhattak arról, hogy a meteoritok az égből jönnek. A kulcs pedig abban áll, hogy egyiptológusok rájöttek, hogy a hieroglifákon a vas szó átalakult. Egy új kifejezés jelent meg a szövegekben, méghozzá a "vas az égből". A kutatók szerint a vas szó modósulása valószínűleg egy konkrét eseményre vezethető vissza, meteoritzáporra vagy egy hatalmas becsapódásra, amit láttak és átéltek az egyiptomiak több ezer évvel ezelőtt, és ez olyan mély benyomást tett rájuk, hogy megváltozott a kifejezés is a vasra.

Közel 4000 éves piramis feliratokban már fellelhető ez a kiírás, sőt a vas és az ég szó is felcserélhető sok feliratban, mivel az egyiptomiak tisztában voltak vele, hogy a meteoritok, illetve a vas fentről érkezett hozzájuk.

Lehet, hogy éppen a híres Gebel Kamil meteorit becsapódása után változott meg a nyelvük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás