promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elsöprő bizonyíték, 4500 éve leírták, hogy építették az egyiptomi nagy piramist
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez a legnagyszerűbb lelet, amely az építésről mesél az emberiségnek.

Valószínűleg az egyik legmegosztóbb téma bármely társasági beszélgetés közepette, ha éppen már olyan felfokozott a hangulat, hogy a laza tudományosság is belekerül, hogy vajon kik építhették az egyiptomi és maja piramisokat. A téma nagyon megosztó, hiszen az összeesküvés-elméletek hívei az egyiptomi piramisokban látnak egy biztos pontot arra nézve, hogy idegen civilizációk, de legalább egy nagyon fejlett civilizáció biztos, hogy részt vett az építkezésben, máshogy nem tudták volna megoldani az egyiptomiak több ezer évvel ezelőtt.

Bármennyi bizonyíték is kerüljön elő, sokan kimozdíthatatlanok ebből az álláspontból, így mindig nagyszerű élmény, ha a tudomány talál valamit, ami arról szól, hogy épültek a gigantikus építmények. Sokaknak ez új téma a beszélgetésre, másoknak pedig elég bizonyíték. Az örök vita feloldhatatlan, azonban érdemes a témával foglalkozni.

Hogy is építhették ezeket a monumentális épületeket?

Korábban találtak bizonyítékokat a munkálatokra, és ezek meglehetősen erős bizonyítékok.

Zahi Hawass, a legnagyobb egyiptomi régész szaktekintély a 4500 éves dokumentumot a 21. század legnagyobb felfedezésének tartja. A dokumentumok a valaha talált legrégebbi papíruszok közé tartoznak, és az egyiptomi életbe engednek betekintést, méghozzá akkor, amikor Hufu fáraó uralkodott. Merer, az egyiptomi építőmester "naplója" leírja, hogy egy sor, erre a célra épített csatornán hordták oda a gigantikus köveket, majd fahasábokkal görgették tovább.

A dokumentum amúgy több hónapos munkafolyamatot rögzít, azt is megtudhatjuk, hogy például a piramishoz érkező mészkövek négy napot utaztak vízi úton, ennyi időbe tellett, még a bányászat helyszínéről oda értek, ahol felhasználták őket.

(via IFLScience)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás