promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Imane Helif élő adásban balhézott, Hámori Luca ellenfele ismét hozta a formáját

Imane Helif élő adásban balhézott, Hámori Luca ellenfele ismét hozta a formáját

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc

Hámori Lucával való bokszmérkőzése óta egy egész ország ismeri az algériai sportolót.

Imane Helif könnyeivel küszködve beszélt Elon Musk kegyetlen megjegyzéseiről

Imane Helif, az algériai olimpiai  bajnokökölvívó, könnyek között idézte fel Elon Musk „kegyetlen” megjegyzéseit, amelyek a 2024-es párizsi olimpián való részvételével kapcsolatos nemi vita miatt érkeztek a CANAL+ Clique című műsorában a francia televízióban. Musk, a techmilliárdos és az X közösségi platform tulajdonosa, egy megjegyzést osztott meg, amely szerint „a férfiaknak nincs helyük a nők sportjában”, ezzel célkeresztbe helyezve Helifet, akit több ismert személy is támadott, köztük Donald Trump és J.K. Rowling.

Hámori Luca és Helif összecsapása a 2024-es párizsi olimpián

Az olimpia egyik legemlékezetesebb bokszmeccse volt a magyar Hámori Luca és Imane Helif közötti küzdelem. Hámori Luca, Magyarország egyik legígéretesebb boksztehetsége, kiválóan szerepelt a tornán, ám a Heliffel való találkozás során végül alulmaradt az algériai sportolóval szemben, meglehetősen egyoldalú mérkőzésen, és amint az ismert, Helif később az olimpiai bajnoki címet is begyűjtötte.

Imane Helif családjának küzdelmei

Helif a saját nemével kapcsolatos viták közepette most először szólalt meg nyíltan. Elmondta, hogy Musk "kegyetlen" megjegyzései mélyen érintették nemcsak őt, hanem a családját is. Azt is hozzátette, hogy anyja ebben az időszakban naponta kórházba járt, és az egész helyzet komoly stresszt okozott az egész család számára.

„Nem értem, miért támadott engem Musk, miért volt ilyen kegyetlen velem és a családommal. Csak azt szerettem volna neki mondani, hogy gyűlölsz engem, de még csak nem is ismersz”

– emlékezett vissza Helif.

Helif a hitéről és kitartásáról beszélt

A sportoló, aki vallását és hitét fontosnak tartja, megosztotta, hogy Isten az egyetlen irányadó számára ebben a nehéz időszakban.

„Muszlim arab nő vagyok, és átjutottam ezen a nehézségen. Remélem, hogy a jövőben még erősebb leszek, és még motiváltabban térhetek vissza”

– mondta.

A kritika, ami "nagyon fájt" Helifnek

Helif nyíltan bevallotta, hogy a kritikák és megjegyzések, különösen olyan ismert emberektől, mint J.K. Rowling és Donald Trump, rendkívül mélyen érintették. Rowling a Harry Potter-könyvsorozat szerzője, Helifet „férfinak” nevezte, aki „élvezi egy nő fájdalmát, akit éppen megütött a ringben”. Trump pedig egy Helif meccsről készült fotót osztott meg a közösségi médiában, hozzátéve, hogy „ki fogja tartani a férfiakat a női sportokból”.

Helif visszaemlékezett arra az érzésre, amikor meglátta ezeket a megjegyzéseket:

„Nagyon fájtak a kritikák, nem tudom szavakba önteni, mennyire megijedtem”.

Ennek ellenére háláját fejezte ki az algériai népnek és az arab világnak a támogatásukért és imáikért.

2024-es párizsi olimpia nemcsak a sportolók teljesítménye miatt marad emlékezetes, hanem a társadalmi viták miatt is, amelyek az egyenlőség és nemek közötti különbségek körül alakultak ki, a megnyitó jeleneti is hatalmas visszhangot váltottak ki, sokan már-már világnézetek összecsapásaként értelmezték az olimpiai játékokat. Hámori Luca és Imane Helif összecsapása is egy ilyen mérkőzés volt, amely túlmutatott a sport világán, és komoly társadalmi visszhangot váltott ki.

forrás: Hindustan Times