promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Botrány az olimpián: két nemzet egymásnak feszült, óriási diplomáciai konfliktus árnyékolta be az 1936-os berlini olimpiát

Botrány az olimpián: két nemzet egymásnak feszült, óriási diplomáciai konfliktus árnyékolta be az 1936-os berlini olimpiát

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc

A párizsi olimpia történései kismiskák ehhez képest, Imane Helif a kanyarba sem ér.

Az olimpiai játékok nem csak a sportteljesítmények színtere, hanem gyakran diplomáciai és kulturális szempontból is jelentős események. Az egyik érdekes történet az 1936-os berlini olimpiához kapcsolódik, amikor két nemzet, Haiti és Liechtenstein, döbbenten vette észre, hogy az általuk használt nemzeti zászló megegyezik. Ez a véletlen egy különleges diplomáciai pillanathoz vezetett, amely rávilágított arra, hogy mennyire fontosak a nemzeti szimbólumok.

A Lichtenstein Haiti konfliktus még a grandiózus olimpiai színtérhez mérten is érdekes volt.

Haiti és Liechtenstein zászlói az 1936-os berlini olimpia előtt látszólag nem tűntek fel egymásnak. Mindkét ország kék és piros vízszintes sávokból álló zászlót használt, azonban ezek történelmi és kulturális háttere jelentősen eltérő volt. A hasonlóság egyetlen eltérése az volt, hogy míg Haiti zászlaján az ország címere szerepelt, Liechtensteiné pusztán a két színű sávokból állt.

Amikor a két ország sportolói a megnyitóünnepségen felsorakoztak, kiderült a kellemetlen tény: mindkét nemzet zászlaja szinte teljesen azonos. Ez nem csupán zavarba ejtő volt, hanem diplomáciai intézkedéseket is szükségessé tett.

Na de kinek volt igaza? Beszélhetünk-e egyáltalán igazságról ebben az esetben?

Haiti a világ első független fekete köztársaságaként 1804-ben vált el Franciaországtól. A függetlenségi háború és a rabszolga-lázadás sikeres végkimenetele után Haiti megalkotta saját zászlóját, amely azóta az ország büszkeségének egyik szimbóluma. A kék és piros színek a függetlenségi harcban részt vevő fekete afrikai és mulatt lakosságot jelképezték. Később a zászló közepén megjelent az ország címere, amely szimbolikus képeket tartalmaz, például egy pálmafát és egy ágyút, amelyek a harcot és a függetlenséget reprezentálják.

Liechtenstein Európa egyik legkisebb, mégis gazdag és független állama, amely 1719-ben jött létre a Német-Római Birodalom egyik fejedelemségeként. Az évszázadok során megőrizte függetlenségét, és 1921-ben hivatalosan is alkotmányos monarchiává vált. A liechtensteini zászló a 18. századra nyúlik vissza, és a kék az eget, a piros pedig a tüzet szimbolizálta, amelyek a fejedelmi udvar ünnepeinek részei voltak. 1937-ben, egy évvel az olimpiai incidens után, a zászlót kiegészítették egy arany koronával, amely Liechtenstein hercegi státuszát szimbolizálja, hogy megkülönböztethetővé tegyék a hasonló zászlótól.

Mi lett végül a megoldás?

Az olimpiai incidens rávilágított arra, hogy mennyire fontos a nemzeti szimbólumok egyedisége és az azonnali azonosíthatóság. Liechtenstein gyorsan reagált a helyzetre, és 1937-ben az ország hivatalosan is módosította zászlaját, azzal a céllal, hogy egy arany koronát helyezzenek el a zászló felső sávján, ezáltal egyértelművé téve, hogy melyik zászló melyik országé. Haiti viszont megtartotta a saját címerét a zászlóján, így a két nemzet zászlaja ezután már könnyen megkülönböztethetővé vált.

A párizsi olimpia is tartogatott nagy nemzetek közöti meglepetést Imane Helif és Hámori Luca összecsapása kapcsán.

Imane Khelif és Hámori Luca összecsapása a 2024-es párizsi olimpián nagy visszhangot váltott ki, és sokan botrányosnak tartják. A fő problémát a Khelif körüli nemi vita jelentette, mely már korábban is felszínre került. Khelifet 2023-ban kizárták a világbajnokságról, miután az IBA nemi alkalmassági tesztjén megbukott. Bár az IBA nem részletezte a teszt eredményeit, ez alapján sokakban felmerült a kétely Khelif biológiai nemét illetően. Fontos hangsúlyozni, hogy Khelif mindig is nőként élt, és az Olimpiai Bizottság szerint megfelel a nők versenyeire vonatkozó szabályoknak​.

Az összecsapás előtt Hámori Luca egy sor képet osztott meg az Instagramon, melyek Khelifet szörnyként ábrázolták. Emellett transzfób megjegyzéseket is tett, melyek tovább szították a feszültséget. Hámori kijelentette, hogy nem fél Kheliftől, sőt, ha "férfi", akkor még nagyobb lesz a győzelem értéke számára.

A küzdelem végül Khelif győzelmével zárult, egyhangú pontozással. Hámori elismerte, hogy kemény volt a harc, de büszke volt arra, hogy részt vehetett az olimpián. A magyar ökölvívó szövetség ugyanakkor hivatalos tiltakozást kíván benyújtani az ügy kapcsán​.

Az olimpia zászló botrányával kapcsolatos videót itt tudjátok megtekinteni: