promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas a botrány az olimpiai falu körül, érmet nyert sportoló tálalt ki az állapotokról, egyre kellemetlenebb a helyzet Párizsban

Hatalmas a botrány az olimpiai falu körül, érmet nyert sportoló tálalt ki az állapotokról, egyre kellemetlenebb a helyzet Párizsban

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Az ikonikus sportoló egyértelmű üzenetet küldött, újabb legenda kritizálta az Olimpiát.

A 2024-es Párizsi Olimpia mindenképpen a történelemkönyvekbe vonul, bizonyos szempontból jó és rossz okok miatt egyaránt. Az idei ötkarikás játékok kapcsán a botrányok nem maradtak el, kezdve a megnyitóünnepségtől a Szajna vízén át egészen a Hámori Lucát is legyőző Imane Helifig, aki végül a saját versenyszámában olimpiai bajnok is lett.

A fenntarthatóság, a környezetvédelem jegyében lezajlott szervezést többen is kritizálták, főleg két aspektusból: először a légkondi hiánya miatt, másrészt a túlzott vegán kaják miatt az olimpiai faluban. A britek úszónagysága, Adam Peaty is azok között volt, aki kritizálta az élelmiszert, erre pedig egy igazi brit legenda is reagált.

A kétszeres Tour de France győztes, illetve olimpiai ezüstérmes Mark Cavendish szintén kritikával illette a szervezőket, miközben a személyes történetét is megosztotta. Mint fogalmazott, maga is kritikus volt az étellel még a riói Olimpián, valamint a szálláson is voltak problémák a lifttel. Hozzátette: érti, hogy ez hogyan hangzik, de a sportolók világában semmi nem mindegy:

„Talán úgy tűnhet, hogy az elkényeztetettség beszél belőlem. Talán így is van. Higgyétek el, sokkal rosszabb helyeken is voltak már. Ezek az apró dolgok viszont igen is számítanak, amikor minden egyes apró részlettel megszállottan foglalkoznak azok, akik négy évet készülnek arra az eseményre, aminek ekkora tétje van”

Cavendish elmondta, hogy ő alapvetően hatalmas rajongója az olimpiai falunak és pontosan azért aggódik, mert szerinte ki fog halni ez a koncepció, amennyiben így haladunk tovább. A legendás biciklis utalt arra, hogy a pénzügyi különbségek is meg fognak jelenni ebben az esetben az egyes szövetségek között:

„A legnagyobb nevű sportolók vagy akár egész delegációk le fognak mondani az olimpiai faluról, mert minden egyes változót irányítani tudsz, ha kívül vagy – köztük a táplálkozást, a higiéniát, a pihenést és a felépülést is. Ez érthető is – kisebb esélye van annak, hogy koronavírusos lesz, vagy arra ébredsz, hogy néhány részeg sportoló valami birkózóról énekel, aki most nyert aranyat”

Cavendish kifejtette, hogy neki nagy élmény volt az olimpiai falu és szerinte meg kellene élni ezt az élményt, amennyiben valaki kijut a legjobbak közé. Szerinte nagy probléma lenne, ha megszűnne az olimpiai falu, ez csak növelné a különbséget a leggazdagabb és a szegény sportolók között – de a növekvő kritikák mindenképpen arra mutatnak, hogy veszít a varázsából a falu, ez pedig a szervezők feladata és felelőssége, hogy visszaállítsák.

Forrás: The Telegraph