promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen tilalom az olimpiai faluban: mindenki csak a fejét vakarja, ennek nem sok értelme van

Hihetetlen tilalom az olimpiai faluban: mindenki csak a fejét vakarja, ennek nem sok értelme van

Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Elég nagy áldozatokra kényszerítik a sportolókat a szervezők.

Régóta deklarált célja az Olimpia szervezőinek, hogy a fenntarthatóság jegyében, a lehető leginkább környezetbarátabban rendezzék meg az ötkarikás játékokat. Ezt a célt a párizsi szervezők nagyon komolyan vették, olykor már túl komolyan is, amelyből ki is alakultak kisebb-nagyobb feszültségek.

A sportolóknak hatalmas küzdelmet kellett azért is vívniuk, hogy valamiféle légkondicionáló berendezésük legyen, kezdetben azt sem akarták engedni az olimpiai faluban a környezetvédelem miatt. Végül légkondik nem is lettek, hanem padlóhűtéssel oldják meg a szobák hőmérsékletének csökkentését – de több csapat, mint a britek, ausztrálok és az amerikaiak hoznak magukkal inkább légkondit.

Most pedig újabb tiltások derültek ki, amikről Charles Guilloy, a falu egyik vezetője beszélt a The New York Times megkeresésére:

„A sült krumpli túlságosan kockázatos, mert a sütők tűzveszélyesek tudnak lenni. Nem lesz libamáj sem, mert az állatjólétet mindenki komolyan veszi. Nem lesz avokádó sem, mert nagyon messziről kell őket importálni és sok vizet fogyasztanak”

Nem lesz tehát sült krumpli, libamáj és avokádó sem, ám nyilvánvalóan nem kell félteni a sportolókat, több mint 500 étel közül választhatnak a Párizstól északra található Saint-Denis étkezőjében – ennek ellenére a tiltás kissé érthetetlen. A séfek azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a menü is a fenntarthatóság jegyében készüljön el.

Párizs nagyon tudatosan törekszik arra, hogy az Olimpia a lehető legalacsonyabb szénkibocsátású esemény legyen, a sportolók viszont nem minden esetben örülnek ennek: egy atlétának a lehető legnagyobb teljesítményt elősegítő körülményekre van szüksége, ebben sokszor nem férnek bele ezek a kétségtelenül klímabarát megoldások.

Ha a botrányosra sikerült megnyitóról kívánsz összefoglalót megnézni, kattints erre a videóra: