promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kitiltottak egy szót az Olimpiáról, ami egészen vérlázító okra vezethető vissza

Kitiltottak egy szót az Olimpiáról, ami egészen vérlázító okra vezethető vissza

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Egy egész nemzet életét teszi pokollá ez a tilalom.

Van néhány olyan szigorú szabály, amelyet követnie kell a 2024-es Olimpiai Játékok nézőinek is, hogy részt tudjanak venni a sporteseményeken. Ezek sok esetben csak általános civilizációs szabályok, előfordulnak azonban bizonyos specifikus szabályok is, amivel nincs mindenki tisztában – mint ahogyan ez a szerencsétlen szurkoló a kemény úton megtanulta.

Angela Yang tajvani egyetemista is elment az ötkarikás játékok egyik helyszínére, ahol nemzete tollaslabdázóit akarta támogatni. A nézőtérre nem üres kézzel érkezett, egy hatalmas transzparens volt a kezében, amire a „jiayou Taiwan”, vagyis „hajrá Tajvan” feliratot írta, arra gondolva, hogy ezzel szurkol a saját sportolóinak.

Yang felmutatta a transzparenst, egy idő után azonban váratlanul körbevették az Olimpia biztonsági őrei és egyértelművé tették, hogy elvennék tőle a kis zöld táblát. Yang természetesen felháborodott ezen, de félt attól, hogy ki fogják dobni az eseményről, ekkor pedig megragadták a transzparensét és megpróbálták kitépni a kezéből.

„Még mindig tartottam a posztert, miközben a biztonsági őrök walkie-talkie-n keresztül beszéltek a kollégáikkal. Ezután egy férfi, aki egy kínai embernek tűnt, odaállt elém, hogy kitakarja a transzparenst”

Ezt követően alakult ki az a helyzet, hogy az olimpiai szervezőknek közbe kellett lépni, mert nem engedhették az Olimpia szabályai szerint, hogy politikai üzeneteket jelenítsenek meg a sportesemények közben. Ez egy konkrét tilalom, amit semmi esetre sem lehet megszegni, a politikai ki van tiltva a sporteseményekről.

Ez bár morálisan rendkívül felháborító, sajnos nem lehet vele ebben a formában mit kezdeni: a nemzetközi közösség nem ismerte el még Tajvant önálló országként, mindössze 12 ország tette meg még ezt, így Tajvan jelenleg nem több egy politikai mozgalomnál. Ez egy nagyon kényes politikai helyzet, amelyben a NOB sincs egyszerű helyzetben.

Köztes megoldásként jelenleg „Kínai Tajpej” néven indulhatnak a tajvani sportolók az Olimpiákon, a Kínai Kommunista Párt ráadásul folyamatosan nyomás alatt tartja a NOB-ot és más nemzetközi szervezeteket, hogy a tajvaniakat lehetetlenítsék el. Ilyenkor azok vannak kellemetlen helyzetben, akik csak szurkolni akarnak a kedvenc sportolójuknak – mint ahogyan Angela Yang tette volna.