promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Haláleset a párizsi olimpián: váratlanul történt a tragédia

Haláleset a párizsi olimpián: váratlanul történt a tragédia

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Kiderült a halál oka, gyászba borult az egész ország.

Rengeteg olyan nemzet van a világon, amely csak néhány sportolót tud delegálni az ötkarikás játékokra. Az élsport iszonyatos pénzeket emészt fel és már az is óriási dolognak számít, ha egyáltalán képviseli valaki hazájukat a nemzetközi megmérettetésen.

Ezek az országok minden egyes olimpikonra nemzeti hősként tekintenek, nem kell hozzá sem érem, sem pontszerzés, és igazából ez így is normális, bárki, aki képviseli hazáját az ötkarikás játékokon, önmagában is hatalmas tettet hajt végre.

Természetesen ehhez az edzők is nagyban hozzájárulnak, tanítványaiknak átadva azt a tudást, amit korábban ők maguk is megtapasztaltak karrierjük során. Ők a legfontosabb személyek a pálya mellett, nem csupán az olimpián, de bármely megmérettetésen és az edzések során is.

A mindössze 222 ezres lakosságú szigetország, Szamoa szintén egyetlen sportolót, az ökölvívásban induló Ato Plodzicki-Faoagalit indította Párizs felé, az örömteli megérkezés azonban hamarosan borzasztó drámába csapott át, ugyanis edzője, Lionel Elika Fatupaito végzetes szívrohamot kapott az olimpiai faluban.

Habár azonnal megérkezett a segítség, a hosszas küzdelem ellenére sem tudták megmenteni a 60 éves edző életét. A szörnyű hír ellenére Plodzicki-Faoagalit vasárnap szorítóba lép, így tisztelegve mestere előtt. Mindeközben a szamoai sportvilág közös imát mondott Fatupaitóért, a bizottság pedig közleményt adott ki a történeteket követően:

"Lionel Szamoa egyik legjobb ökölvívó edzője volt, egyben az olimpiai eszme nagy híve, emlékét a jövő generációival együtt megőrizzük. Az egész szamoai sportközösség gondolatai Lionel családjával, tanítványaival és barátaival vannak. Nagyon fog hiányozni"

- mondta a Szamoai Olimpiai Bizottság elnöke, Pauga Talalelei Pauga.