promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Elcsalták a magyarok meccsét a párizsi olimpián, ezen úszott el az aranyérmünk

Elcsalták a magyarok meccsét a párizsi olimpián, ezen úszott el az aranyérmünk

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Magyarország olimpiatörténete tele van megdöbbentő dolgokkal; furcsa, hogy éppen a párizsi játékokon csalták el több fontos meccsünket.

A 2024-es párizsi olimpia sok izgalmat tartogat a magyarok számára is, hiszen hazánk számos kiváló sportolójának szurkolhatunk itthonról. Már túl vagyunk az ötkarikás játékok első napjain, és született is néhány előkelő magyar helyezés. Ilyenkor minden az olimpiáról szól, és sokszor előkerülnek olyan történetek is, amikre a mai napig nincsenek magyarázatok, mint például amikor a magyar sportolók több csalási botrányba keveredtek, és emiatt úszott el az aranyérmünk.

Furcsa egybeesés, hogy ez is éppen Párizsban történt, mégpedig pont 100 évvel ezelőtt, az 1924-es olimpiai játékokon. Ezen az olimpián összesen 9 érmet szereztek a magyarok:

Halasy Gyula agyaggalamb-lövészetben, Pósta Sándor pedig kard egyéniben aranyérmet, Somfay Elemér ötpróbán, Keresztes Lajos kötöttfogású birkózásban, a férfi kardozók pedig csapatban ezüstérmet, míg bronzérmet a férfi tőrcsapat, Garay János kard egyéniben, Badó Rajmund kötöttfogású birkózásban, Bartha Károly pedig 100 méter háton szerzett.

Akár több aranyérem is születhetett volna, de helyszíni beszámolók szerint elcsalták a magyarok több fontos meccsét is. Például Somfay Elemérnek, akinek az ötpróba harmadik számánál, a 200 méteres síkfutásnál 6 tizeddel később állították meg az óráját, ez pedig a győzelmébe került, emiatt úszott el a dobogó első helye, amire így a finn Eero Lehtonen állhatott fel.

Ez a csalási botrány később a kardcsapatot is elérte, ugyanis a döntőben - amit Olaszország ellen vívtunk - a négyfős csapatokban mindenki mindenkivel vívott, a végeredmény pedig döntetlen, 8-8 lett, viszont jobb találattal az olaszoknak ítélték oda az aranyérmet. Ehhez azonban arra volt szükség, hogy elcsalják Pósta Sándor egyik meccsét, amit a 6:5-ös állásnál meg is tettek, emiatt pedig hazánk kiválóságai "csak" a második helyen tudtak végezni.

Pósta egyéniben viszont aranyérmet szerzett, miután egy csoportkörön belül kialakult éles hármas holtversenyt követő, mindent eldöntő mérkőzésen maga mögé utasította a francia Roger Ducret-et és Garay Jánost.

Szóval 100 évvel ezelőtt Párizsban többszörösen is kibabráltak velünk az olimpián, de most újra megmutathatjuk a világnak, mit tudunk, és reméljük jó sok éremmel térnek haza a sportolóink.