promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Most jött a hír, az EB-győztes spanyoloknak kell játszani még egy meccset a világuralomhoz

Most jött a hír, az EB-győztes spanyoloknak kell játszani még egy meccset a világuralomhoz

Borítókép:  Profimedia/SOPA Images/SIPA/2407161313
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Most még csak a kontinens királyai, a világuralomhoz még egy meccs kellett.

Hosszú és kemény küzdelem eredményeként Spanyolország lett 2024 Európa-bajnoka, Angliát verték meg 2-1-re a döntőben, ezzel 12 év után újra Európa csúcsára jutottak. Számos nagy nemzet borzasztó gyengén teljesített a torna során, a spanyol csapatra lehetett egyedül elmondani igazán, hogy kiegyensúlyozottak, így győzelmük nem volt meglepő.

Az EB mellett azonban egy másik nagyon komoly kontinenstornát, a Copa Américát is megrendezték, amelyen Észak-, Közép- és Dél-Amerika kvalifikált nemzetei egyaránt képviseltették magukat. Meglepetésekből itt sem volt hiány, a nagy esélyesnek tartott Brazília például már a negyeddöntőben kiesett a későbbi harmadik Uruguay ellen.

A Copát végül Argentína nyerte meg, amely 16-szorra hódította el a rangos kontinenstorna serlegét: a döntőben Kolumbiát verték meg 1-0-s különbséggel. A harmadik végül a Marcelo Bielsa által vezetett, sokak által titkos kedvencnek tartott Uruguay végzett, a negyedik helyre pedig némi meglepetésre Kanada ért be.

Rövid életű hagyomány

2022-ben a két szövetség (az európai UEFA és a dél-amerikai CONMEBOL) egy régen megindított ötletet élesztett újra, amelynek keretében egy nagyszabású döntőben a két rangos kontinenstorna győztesei egymással csapnak össze, hogy eldöntsék, az adott pillanatban ki a legnagyobb királya a futballnak. Ez először Nemzetek Kupája néven indult, de mindössze két mérkőzést játszottak le: egyet 1985-ben, egyet pedig 1993-ban.

Az első mérkőzést európai csapat nyerte, a franciák 2-0-ra verték meg ugyanis Uruguay-t, így akkor az EB-győztesé lett a büszkeség; a második mérkőzést pedig 1-1-et követően tizenegyesekkel Argentína nyerte meg a nem kis meglepetésre EB-győzelmet szerző Dánia ellen. A kupát ezt követően valamilyen okból nem rendezték meg sokáig, egészen egy 2020-as megállapodás aláírásáig.

Finalissima

A COVID-járvány kitörésének évében ugyanis az UEFA és a CONMEBOL egy „kölcsönös megértési megállapodást” kötött egymással, amely virágnyelv volt egy együttműködési megállapodásra. Ez volt a közvetlen előzménye annak, hogy aztán 2022-ben újraélesszék a koncepciót, azonban ezúttal a sokkal jobban hangzó és jóval marketingelhetőbb „Finalissima” nevet kapta.

A Finalissimát 2022-ben az angol Wembley stadionban rendezték, méghozzá 87 112 néző előtt, óriási volt a hangulat. A Copa América győztese az azt megelőző évben Argentína volt, miközben az EB királya Olaszország lett, amely előzetesen egy rendkívül izgalmas összecsapásnak ígérkezett, végül még csak szoros sem lett: az argentinok 3-0-ra lesimázták az olaszokat.

A Finalissimát pedig 2025-ben is megrendezik, most pedig a két torna végeztével az is kiderült, hogy kiknek a részvételével: dél-amerikai részről Argentína, európai részről pedig Spanyolország fogja képviseltetni magát. A helyszínről egyelőre pontos információ nincsen, így nem tudni, mely stadion fog otthont adni a grandiózus eseménynek.

Ez a mérkőzés pedig a generációk harcáról is izgalmas lesz: a Barcelona és a világfutball örökös legendája, Lionel Messi ugyanis először fog egy pályára lépni az ő méltó örökösének tartott, mindössze 17 éves Lamine Yamallal közösen – még ha ellentétes oldalon is. Ha másért nem, már csak ezért is egy borzasztóan izgalmas összecsapásnak ígérkezik.

Aki pedig a 2022-es Finalissima legfontosabb jeleneteire és góljaira kíváncsi, kattintson a videóra: