promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Cristiano Ronaldo egész életét egyetlen szám határozta meg: miért éppen a 7-es mezben lép pályára?

Cristiano Ronaldo egész életét egyetlen szám határozta meg: miért éppen a 7-es mezben lép pályára?

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Ez volt Ronaldo legutolsó EB-je, egész Portugália arra vár, hogy mi lesz majd az ikonikus 7-es számú mez sorsa.

Tegnap lezajlott az Európa Bajnokság egyik legjobban várt mérkőzése: a francia-portugál összecsapás, melyből végül egy elrontott 11-es miatt az utóbbiak estek ki. Különösen szomorú ez annak tekintetében, hogy ez volt Ronaldo utolsó EB-je, így különösen fájhat a futball legendának a veszteség, melyet a 7-es számú mezben kellett elszenvednie.

Az évek során számos nagyszerű játékos - Eric Cantona, George Best és Garrincha, hogy csak néhányat említsünk - viselte a 7-es számú mezt a labdarúgásban. Bár mindannyian nyomot hagytak maguk után, egyikük sem viselte olyan sikeresen az ikonikus számot, mint Cristiano Ronaldo. A rajongók általában CR7-ként emlegetik a portugál szupersztárt, aki ma már nem kevesebb, mint egy globális megamárka. Érdekesség, hogy Cristiano Ronaldo a CR7 védjegy tulajdonosa is, és egy luxus férfiruházati márkát is vezet ezen a néven.

De hogyan került Cristiano kapcsolatba a 7-es számmal? Íme a teljes történet.

Miért áhított a 7-es számú mez?

A világ számos kultúrájában a hetes számot szerencsésnek tartják. Az élet számos területén, így a sportban is, minden, a számmal kapcsolatos érintettség nagyon keresett.

Leggyakrabban a legjobb vagy legtehetségesebb játékosok kapják meg a mezszámot, ami idővel egyre jobban hatott a 7-es mez mítoszára. Az, hogy a nagyszerű játékosok a pályán a 7-es számot viselik, csak még kívánatosabbá tette a számot a következő generációk számára.

Mi volt Cristiano Ronaldo első mezszáma?

Cristiano Ronaldo első mezszáma a 28-as volt, amelyet azután kapott, hogy 2002-ben az ifjúsági keretből üstökösként tört be a Sporting Lisszabon első csapatába. Valójában a 28-as mezszámot viselte Ronaldo a Sporting Lisszabon színeiben a Manchester United elleni, 2003. augusztus 6-i szezon előtti barátságos mérkőzésen. A barátságos mérkőzést az Estadio Jose Alvalade - a Sporting új és jelenlegi hazai pályája - megnyitásának alkalmából rendezték.

Az akkor még csak 18 éves Ronaldo a mérkőzésen darabokra szedte a Manchester United híres védelmét. A fiatal játékos olyan nagy hatással volt az ellenfeleire, hogy a Manchester United játékosai a csapatbuszban Sir Alex Ferguson, a United akkori menedzsere és David Gill, az akkori vezérigazgató előtt követelték, hogy Cristiano Ronaldót hozzák az Old Traffordba.

Egy héttel később Ronaldo már a Manchester United játékosa volt.

De miért viselte Cristiano Ronaldo a 7-es számú mezt a Manchester Unitednél? A sors furcsa fintora, hogy az angol szupersztár, David Beckham, aki Ronaldo előtt a United 7-es számú mezét viselte, még ugyanabban a nyári átigazolási időszakban a Real Madridhoz távozott a klubtól. A Manchester United ikonikus 7-es számú meze, amelyet az évek során olyan klublegendák viseltek, mint Bryan Robson, George Best és Eric Cantona, üresen állt, és Sir Alex Ferguson Ronaldót tartotta alkalmasnak arra, hogy átvegye a címeres mezt.

Cristiano Ronaldo, aki akkor még alig volt tinédzser, kezdetben nem volt biztos abban, hogy készen áll-e egy ilyen hatalmas felelősség vállalására. Elvégre monumentális feladat volt átvenni a mezt Beckhamtől, aki egy manchesteri helyi fiú és kultikus hős volt a sport világában.

De meghatódva Sir Alex bizalmától, Ronaldo elfogadta a mezszámot. Ronaldo a 7-es mezszámot viselve debütált a Manchester Unitedben, miután csereként állt be a Bolton Wanderers ellen a United 2003-04-es Premier League-szezonnyitóján az Old Traffordon. A többi, ahogy mondani szokták, történelem.

A következő hat manchesteri szezonja során Cristiano Ronaldo a 7-es számú mezt a magáévá tette, és háromszor segített a Vörös Ördögöknek megnyerni a Premier League-et, egyszer pedig a Bajnokok Ligáját. Emellett 2008-ban elnyerte a Ballon d'Or-díjat is, az elsőt az ötből.

Ideiglenes 9-es mez a Real Madridban

Amikor Ronaldo 2009-ben gyermekkori álomklubjához, a Real Madridhoz igazolt, már a világ egyik legjobb játékosaként tartották számon. Hírneve ellenére azonban Cristiano Ronaldo nem tarthatta meg a 7-es számú mezt a Real Madridba való igazolása után, mivel az akkoriban Raul Gonzalezé volt, aki egy madridi születésű fiú volt és imádták őt a Santiago Bernabeuban.

Raul, akit a Real és a spanyol válogatott kapitányaként is szeretettel hívtak El Capitan-nak, a következő évben azonban távozott gyermekkori klubjától, így Ronaldo visszakapta szeretett 7-es mezét. A spanyol óriásoknál eltöltött kilenc szezonja alatt - nyolcban a 7-es mezszámmal a hátán - Ronaldo több mint 450 gólt szerzett a Real Madridnak, és ezzel a legendás klub minden idők legjobb góllövője lett. Cristiano egyébként Raul rekordját (323 gól) is megdöntötte a csúcsra vezető úton.

Ronaldo két La Liga-győzelmet és négy Bajnokok Ligája-trófeát nyert a Real Madriddal, mielőtt 2018-ban a Serie A óriásaihoz, a Juventushoz igazolt.

Átigazolásakor a kolumbiai Juan Cuadrado viselte a 7-es számú mezt, de ezúttal nem kellett Ronaldónak számot cserélnie, Cuadrado azonnal lemondott a számról a portugál szupersztár kedvéért.

Miután 2021-ben visszament a Manchester Unitedhez, Ronaldo érthető módon megtartotta a 7-es számú mezt.

Mik is voltak tehát Cristiano Ronaldo számai a portugál válogatottban?

Még mielőtt a Manchester Unitednél a 7-es számot viselte volna, Ronaldo rövid ideig viselte ezt a számot, amikor a 2001-02-es portugál U-17-es válogatottat képviselte. Az U-21-es válogatottba való feljutása után váltott a 11-es számra. Ronaldo 2003 augusztusában, Kazahsztán ellen debütált a válogatottban, amikor Luis Figo helyére lépett be félidőben. Az akkor 18 éves játékos a 17-es mezszámot viselte, míg Figo, aki már portugál legenda volt, a 7-es számú mezben játszott. Cristiano Ronaldo először a 2004-es athéni olimpián viselte a 7-es számú mezt a portugál válogatottban, de még néhány évet kellett várnia, egészen Figo 2006-os visszavonulásáig, mielőtt a portugál 7-es számú mezt véglegesen magára ölthette volna.

Az, hogy távozása után mi lesz a mez sorsa, egyelőre bizonytalan, sokak szerint az iránta érzett tisztelet miatt ezt a számot ki kellene vonni a pályáról. Korábban már volt ebből vita, hatalmas indulatokat generált, hogy a Real Madrid nem vonta vissza ezt a mezszámot.

Forrás: olympics.com