promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szoboszlai Dominikot "őrült" dolgokkal készítették fel a profi futballra, a legtöbbről beszélni sem akar
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kemény kiképzést kapott Szoboszlai Dominik, aki szerint édesapjának egészen elvetemült módszerei voltak arra, hogy kihozza belőle a maximumot.

A nyáron a német Leipzigből a Premier League-ben szereplő Liverpoolba igazolt Szoboszlai Dominik - akit nagy felhajtás fogadott új állomáshelyén - a világ egyik legtekintélyesebb szaklapjának, a The Athleticnek adott interjújában elmesélte, édesapja, a korábban a magyar élvonalban is játszó Szoboszlai Zsolt igen rendhagyó edzéseket tartott neki gyerekként - amikor is a Főnix Gold akadémiáján nevelkedett..

A maximalista apa különösen nagy hangsúlyt fektetett a technikai képességek fejlesztésére, a többi közt például üres műanyag flakonok közt kellett szlalomozva cikáznia, és addig nem hagyhatta abba, míg hiba nélkül nem teljesítette az akadálypáját.

"Ez a házban volt, mert nem volt kertünk. Ha a víz még a palackokban volt, könnyebb volt átcsorogni közöttük. De ha már nem volt benne, sokkal nehezebb feladatom volt. Apám szinte mindig kiöntötte belőlük a vizet. Aztán ha valamelyik palack eldőlt, addig kellett csinálnom, amíg mindegyik állva maradt. Addig kellett ott gyakorolnom, amíg tökéletes nem lett. Aztán mehettem"

– mesélte a magyar válogatott csapatkapitánya, aki elmondta, amint járni kezdett, rögtön ott volt a lábán a labda., és körülbelül hároméves lehetett, amikor édesapjával először kiment focizni.

Kétségtelen, az édesapa módszere célravezetőnek bizonyult, Szoboszlai remek technikával megáldott labdarúgóvá nőtte ki magát, aki a korrektséget is otthonról hozza, amiben például golflabdák is segítségére voltak.

"Ha valaki elmegy melletted, megragadnád a mezét, de apám ezt nem akarta, mert ez szabálytalanságokat szül. Ő arra tanított, hogy ezek nélkül a szokások nélkül nőjek fel. Minden játékos kezébe golflabdát adott, így nem tudsz senkit megfogni. Apám őrült dolgokat csinált, de nem akarom mindet elmondani!"

A szigorú és következetes nevelés pedig arra is megtanította Dominikot, hogy semmi sincs ingyen: neki például egy tetoválásért is nagyon meg kellett dolgoznia.

Még tinédzser volt, mikor nagyon megtetszett neki a valaha volt egyik, ha nem a legnagyobb liverpooli legenda, Steven Gerrard egyik mondata: "A tehetség isteni áldás, de akarat és alázat nélkül mit sem ér".

Mikor elmondta édesapjának, szeretne egy tetoválást, Szoboszlai Zsolt azt mondta, válasszon egy mondatot. Az már viszont megvolt az akkor Salzburgban focizó Dominik fejében, így gyorsan emlékezette a papát egy korábbi fogadásra.

"Volt egy futópróba Salzburgban, és az akadémián egy srác tartotta a rekordot. Apukám azt mondta, »ha be akarsz kerülni az első csapatba, meg kell döntened ezt a rekordot, és akkor megkaphatod a tetoválást«. Így hát odamentem és megdöntöttem a rekordot, utána pedig jöhetett a tetoválás."

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás