promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ekkor enyhülhet végre a forróság, ez a nap lesz a legdurvább, a hidegfront sem segít
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legkeményebb napok még előttünk állnak, röpke pillanatokra csillapodik csupán a perzselő hőség.

Az év eddigi legmelegebb időszaka előtt állunk, a legfrissebb előrejelzések szerint ezt most már minden kétséget kizáróan kijelenthetjük. Könnyen előfordulhat, hogy a hét második felében hőségrekordok dőlnek majd, a mostani prognózis alapján pénteken tetőzik a kánikula, akár 39 fokot is mérhetünk – főképp a déli országrészben.

Kedden azonban valamivel még elviselhetőbb lesz az időjárás, a hajnali órákban pedig valamelyest legalább még felfrissül a levegő. 12 és 18 fok közé csökken a hőmérséklet, majd gyors felmelegedés veszi kezdetét. Sok felhő nem zavarja majd a napsütést, már a délelőtti órákban 25-28 fokig emelkedik a hőmérséklet.

A délután folyamán tovább fokozódik a hőség, csapadékra már sehol nem kell készülni, a legforróbb órákban a Dunántúlon 30-32, Észak-Magyarországon 29-31, a Tiszántúlon pedig 33-34 fokra készülhetünk. Estére a déli szél kisebb felfrissülést hozhat a Dunántúlon.

Fronthatás kedden ugyan nem várható, ám a kánikula főképp a gyermekekre és az idősekre komoly terhet ró. Az UV-sugárzás a kora délutáni órákban már megközelítheti az extrém mértéket, ezért nagyon fontos a megfelelő védelem, hiszen percek alatt leéghetünk a napon.

Érdemes a világos ruhákat előnyben részesíteni, széles karimájú kalapot és napszemüveget viselni, fedetlen testrészeinket pedig magas faktorszámú naptejjel bekenni. Ügyeljünk továbbá a megfelelő folyadékmennyiség bevitelére, a melegben ugyanis sokkal nagyobb a vízveszteségünk, a dehidratáció pedig fejfájást, koncentrációzavart okozhat.

A következő napokban tovább fokozódik a felmelegedés, és bár csütörtökön egy gyenge hidegfront némi felhősödést okoz, csupán egy nappal veti vissza a hőmérséklet további emelkedését. Enyhülésre – ami várhatóan heves zivatarokkal jár majd – csupán a hétvége felé számíthatunk, ám mindössze néhány fokot csökken majd a hőmérséklet, a maximumok továbbra is 30 fok körül alakulnak majd.

Forrás: Hungaromet

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás