promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olyan kegyetlen migrént okoz egy ritka kór, hogy még az idő is lassabban telik tőle
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A migrén önmagában is rendkívül kellemetlen, pláne ha ilyen súlyos tünetek sorakoznak fel mellé.

Világszerte százmilliók küzdenek a rohamszerű fejfájás enyhébb és súlyosabb formáival, a Todd-kór, vagy másik nevén Alice Csodaországban szindróma azonban szerencsére jóval ritkább, tünetei viszont kifejezetten szerteágazók és ijesztők.

Az 1955-ben felfedezett betegség előfordulási mintázatáról eddig meglehetősen keveset tudni, kortól, nemtől függetlenül megjelenhet, kisgyermekeknél és migrénben szenvedőknél azonban gyakrabban alakul ki. Kiválthatja ugyanakkor agydaganat, epilepszia, vagy pszichoaktív szerek használata is.

A Todd-kór tünetegyüttese sokrétű, különböző érzékelési zavarokat okoz, a beteg sokkal kisebbnek, vagy éppen túlontúl is nagynak látja a közelében lévő tárgyakat. Emellett hallásproblémákat, egyensúlygondokat, de még időérzékelési rendellenességeket is kiválthat. Utóbbi különösen speciális tévképzeteket okozhat, lévén a beteg lassabbnak, vagy gyorsabbnak is érezheti az idő múlását.

Szerencsére a tünetek általában csak átmeneti jellegűek, azonban napjában több alkalommal is rátörhetnek a Todd-kórral küszködőkre. A gyermekek általában kinövik ezeket, a szimptómák pedig hatékonyan enyhíthetők.

Ehhez a stresszszint drasztikus csökkentése, valamint bőséges folyadékfogyasztás javasolt, csendes környezetet kell biztosítani a beteg számára. Ugyanakkor ezek ellenkezője felerősítheti az érzékelési problémákat, gyógyszeres kezelés pedig jelenleg még nincsen. Hosszabb távon az úgynevezett migrén-diéta is segíthet.

A tünetek megjelenése idején a páciensek többsége nem tudja ellátni még a legalapvetőbb feladatait sem, ami többnyire pánikreakciókat vált ki, így nagyon fontos, hogy enyhítsék azokat. Habár az eddigi kutatások alapján a betegség szervi elváltozásokat nem okoz, jelentős életminőség-romlást idézhet elő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás