promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Támadnak a zivatarcellák, az ország egyik felében jégeső, a másikban kánikula csaphat le kedden
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vagy elázunk, vagy felforrunk, lehet választani, elég hozzá az ország egyik feléből a másikba menni.

Az elmúlt napokban csak kapkodtuk a fejünket, ha az időjárásról volt szó. Másfél hete még talajmenti fagyok voltak az északi országrészben, most meg már harminc fok fölötti maximumokat jeleznek a legfrissebb előrejelzések. A kettő között pedig jó néhány zivatar is lecsapott, aminek azért bőven volt pozitív hozadéka is.

Méghozzá az, hogy ha lokálisan is, de nagyobb mennyiségű csapadék esett sok olyan területen, ahol az aszály már kezdett súlyosabb képet ölteni. Esőből most tehát kijut, még ha nem is egyenletesen, ami már kevésbé jó hír, hogy időnként egészen heves zivatarok is kipattanhatnak, viharos széllel, jégesővel, dörgéssel-villámlással.

A Hungaromet prognózisa alapján lényegében az egész hét változékony, meglehetősen fülledt időt hozhat, hiszen a hűsítő viharok ellenére a nyár feltartóztathatatlanul közeledik, amit a hőmérséklet alakulásán is megtapasztalhatunk.

Hétfő délután még szinte bárhol előfordulhat vihar, melyek az esti órákban záporokká szelídülnek, kedd reggel pedig a nyugati határszélen élők számíthatnak esőre, zivatarra. Fázni nem fogunk, 9-17 fok között lesznek a minimumok.

Kedden délelőtt erősen felhős, ám egyre melegedő idő várható, szintén a nyugati határvidéken akár jelentősebb mennyiségű csapadékkal. Délután aztán több órára kisüt a nap, gyors melegedés kezdődik, a középső országrészben és a Tiszántúlon akár 31 fokot is mérhetünk.

Délnyugat felől egyre több zivatarrendszer pattan ki, melyek északkelet-felé haladva intenzív felhőszakadást, jégesőt is okozhat. A délkeleti szél a viharoktól függetlenül is erős lehet, barátságos, eseménytelen kora nyári napról tehát szó sem lesz. Este sem nyugszik meg a légkör, többfelé újabb cellák alakulhatnak ki, az első fokú riasztást pedig már most kiadták az egész országra.

A melegfrontra érzékenyek szédülésre, fejfájásra, koncentrációzavarra panaszkodhatnak, az UV-sugárzás szintje pedig akár a nagyon erős, 7-es fokozatot is elérheti.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás