promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Percről-percre közelebb ér hozzánk az ítéletidő, ma drámai módon megváltozik az időjárás
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az áprilisi nyár hétfőn véget ér, egyes országrészekben már ma kiadós viharok lehetnek.

Az elmúlt napokban országszerte szokatlan hőséget tapasztalhattunk, április helyett inkább a május végét idézte az időjárás, ma azonban egy markáns hidegfront vet véget a korai nyárnak.

Hétfőn délutánig ebből még túl sokat nem érzékelhetünk az ország déli-délkeleti részén, itt ugyanis még zavartalan napsütés és közel 30 fok várható. Így akár újabb hőmérsékleti maximumok is megdőlhetnek, hasonlóan a szombatihoz, és minden bizonnyal az 1952-es melegrekord is a múlté lesz – ekkor Csongrádon 27,6 fokot mértek.

A közeledő hidegfront északon, északnyugaton érezteti majd először hatását, itt egyre erősebb felhősödés veszi kezdetét és eleinte kisebb záporok, majd akár hevesebb zivatarok is előfordulhatnak.

Ezeket felhőszakadás és jégeső is kísérheti, nem ritkán akár 90 km/órás kifutószéllel is. Az északnyugatira forduló légmozgás miatt pedig rövid idő leforgása alatt csaknem 8-10 fokot is csökkenhet a hőmérséklet.

A késő délutáni órákban nyugat felé mozog majd a csapadéktömb, azonban ezeken a tájakon már fokozatosan csökkenni kezd a károkozó viharok esélye. A kedd hajnali órákra aztán várhatóan délre, délkeletre is megérkezik végre a várva-várt eső, itt azonban még a hét második napján is 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, míg északnyugaton már csak 10 fok körül alakul majd a legmagasabb nappali hőfok az Időkép előrejelzése szerint.

A hirtelen hőmérsékletváltozás mind a meleg, mind pedig a hidegfrontra érzékenyek szervezetére kellemetlen hatással lesz, ami egyebek között fejfájást és vérnyomásingadozást, valamint koncentrációs problémákat is okozhat. Az allergiások ugyanakkor végre kissé fellélegezhetnek, az ország jelentős részén magas-extrém magas pollenkoncentráció ugyanis csökkenni kezd az érkező csapadéknak köszönhetően.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás