promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudtad? Ezért érdes a papírzsebkendők egyik oldala
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Te is gondolkodtál már azon, hogy miért érdes a papírzsebkendők egyik oldala? Most elmondjuk!

Itt az allergiaszezon, a sok pollen miatt pedig többet fújjuk az orrunkat. Jómagam, aki két kezén sem tudja megszámolni, hány fajta allergiája van, a poklok poklát éli meg, mikor a nyárfáról elkezdenek hullani a magszőrök - azok a bizonyos fehér szöszmöszök, amik nemcsak az allergiás emberek nyálkahártyáját készíthetik ki. De a fűnyírás, kertészkedés is komoly kihívást jelenthet azoknak, akiknek pollenallergiájuk van.

Ilyenkor egyfolytában a papírzsebkendő után nyúlunk, orrfújás közben pedig elgondolkodhatunk olyanokon, hogy mikor is kezdtek az emberek zsebkendőt használni, vagy hogy mi az oka annak, hogy

az egyik oldaluknak érdes felülete van.

A 15. századig jobb híján mindenki a ruháját használta Európában, ha ki kellett fújnia az orrát, de egy idő után ezt az illetlenség jelének bélyegezték, így elkezdtek különféle textildarabokat használni. A 1600-as évekre már akkora kultusza lett a textilből készült zsebkendőknek, hogy az arisztokraták hatalmas fényűzést csináltak belőle. Különféle mintákkal, csipkékkel, díszítőelemekkel látták el őket, hogy ezzel is kimutassák, hol helyezkednek el a társadalmi ranglétrán. Ebben az időszakban a zsebkendő már az ötlözékek részét képezte, sőt, a nőket sokszor le sem akarták festeni a ezek nélkül.

Az első puha papírszövetből készült zsebkendők csak nagyjából 100 évvel ezelőtt terjedtek el Nyugat-Európába, illetva Amerikában, de persze nem ezek voltak a világ első papírzsebkendői. A keleti kultúra ebben is jóval megelőzött mindenkit, Kína már a 2. századtól gyártotta őket.

A textilzsebkendők szerepét akkor vették át a papírból készült darabok, mikor az emberek rájöttek, hogy megfázás idején sokkal higiénikusabb a papírt használni, hiszen egy használat után telegyűlik bacillusokkal, kórokozókkal - semmi baj, kidobják -, míg a textilzsepiket használat után zsebre rakják, tehát továbbra is kezük ügyében hordozzák a betegséget.


Ma már rengeteg fajta papírzsebkendő létezik: egyrétegű vagy többrétegű, keményebb vagy puhább, illatmentes vagy illatosított. Ennél a pontnál pedig elérkeztünk a fenti kérdéshez: mi az oka annak, hogy a papírzsebkendők egyik oldala érdesebb, mint a másik?

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ezt azért találták ki így, mert az érdesebb felülettel hatékonyabban tudjuk kitisztítani az orrüregeinket - a puha oldalába kifújjuk az orrunkat, az érdes felével pedig megtöröljük. Valójában semmi köze ehhez, ráadásul ha így lenne, akkor az egyrétegű zsepiknek is érdes lenne az egyik oldaluk; de nem így van.

A válasz sokkal egyszerűbb: a többrétegű papírzsebkendőket valahogy egyben kell tartani, ezért kapnak egy mélynyomatot, hogy a rétegek ne váljanak el egymástól.

Ez ugyanígy vonatkozik a többrétegű wc papírokra is, amiknek az egyik oldala recés vagy érdes tapintású. Alább azt láthatjátok, hogy készül a papírzsebkendő:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás