promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Most jött a meteorológusoktól: 100 éves rekord dőlt meg, 1906 óta nem történt az országban olyan, mint ezen a hétvégén
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nyakunkon a tartós lehűlés, zivatarokkal tör be a hidegfront, de közben megdőlt egy 100 éves rekord.

Egyre közelebb van hozzánk a régóta emlegetett hidegfront, ami kiadós esőt, záporokat és zivatarokat hoz magával, emellett tartós lehűlést is, hiszen a hétfői nap után jelentősen visszaesik a hőmérséklet, és már csak 20 fok alatti értékeket mérhetünk. Azonban történt ezen a hétvégén egy fontos dolog, egy több mint 100 éves rekord dőlt meg, amire a meteorológusok is külön felhívták a figyelmet.

Április 13-án, szombaton ugyan országszerte nyárisan meleg idő volt. Derekegyházon 27,6 fokig melegedett fel a levegő mellyel új legmagasabb napi maximum-hőmérséklet országos rekord született. A korábbi rekord 27,5 fok volt, melyet Orosházán, 1906-ban regisztráltak. Az OMSZ újpesti állomásán pedig 26,4 fokos hőmérsékletet mértek, ezzel megdőlt a legmagasabb napi maximum-hőmérséklet fővárosi rekordja. A korábbi rekord 25,6 fok volt, az OMSZ Budapest Országút állomásán, amit 1939-ben regisztráltak.

A kellemesen meleg, nyárias idő még hétfőn is folytatódik, aztán nyugat felől megérkezik a hidegfront, ami gyakorlatilag kettészakítja az országot. Ugyanis míg az északi oldalon nem igen lesz légmozgás, addig délen megerősödik a szél, és egy-egy viharos széllökés sem kizárt. Emellett pedig délután a nyugati országrészben már elered az eső, viszont keleten, délkeleten marad a 30 fok körüli hőmérséklet.

Az OMSZ összesen 4 vármegyére adott ki riasztást, mivel hétfő délutántól az északnyugati megyékben kialakulhatnak zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadékhullás (> 10 mm) kísérhet. Estétől az északi tájakon az eső, záporeső mellett is van kicsi esély zivatarok előfordulására.

(Fotó: OMSZ)

Az országos időjárás-előrejelzés szerint vasárnap éjszaka nagyrészt fátyolfelhős lesz az ég, viszont az északi részeken egyre inkább megvastagszik a felhőzet. Legfeljebb az északkeleti határ mentén fordulhat elő hajnalban, reggel gyenge eső, zápor. A légmozgás döntően mérsékelt marad, de hajnaltól a Dunántúl déli felén már élénkülni kezd a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul.

Hétfőn az ország déli felén derült vagy fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható. Eközben az északi tájakon is többórás napsütés valószínű a változó felhőzet mellett, de ott délutántól fokozatosan beborul az ég, és szintén délutántól egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, sőt néhol zivatar is lehet. Az ország délkeleti felén erős lesz a délnyugati szél, északon, északnyugaton ezzel szemben az északnyugatira forduló szelet csak záporok, zivatarok körül kísérhetik erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 31 fok között alakul, az északi határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás