promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Észak-Magyarország bajban van, nem kíméli az időjárás: ez fog történni ezekben a vármegyékben
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fagyokra is fel kell készülni, kellemetlen lehet az ébredés ha itt laksz.

Kedden a természet valódi energikus, kora-tavaszi táncát láthatjuk az égen, amint a napos és felhős időszakok váltakoznak egymással. Ahogy az északias szél megfújja a tájat, olykor keleten és északkeleten erős lökésekkel ad ízelítőt a ridegebb arcából.

Bár az eső nem valószínűleg nem érkezik vendégségbe, a hőmérséklet merész ugrásokat produkál.

Reggelente az álmosságba burkolózó táj sokfelé fagypont alá süllyed, az apró hőmérők -5 és +2 fok között táncolnak - bizonyos területeken igen csípősen indul a reggel, különösen az ország szélső, a nyírségi és az alpokaljai végein. Ahogy a nap magasra kúszik az égen, hoz magával némi meleget, így napközben 8-12 fokot mérhetünk - ez még azért messze nem az a rövid pólós idő, de a napsütötte részeken a rügyező fákkal már beadja a tavasz kellemes jellegét. 

Ez az időjárás valódi kihívást jelent mind a ruhatári készletünk, mind a tevékenységeink tervezése szempontjából, ám mégis lehetőséget ad arra, hogy kibontsuk a természet minden kis rejtett ajándékát, legyen az egy reggeli séta a ködben vagy egy délutáni piknik a napfényben.

Délután a Nyugat-Dunántúlon a napsütés és a felhők színes festményként bontakoznak ki az égen, ahol egész nap derült időben gyönyörködhetünk. Másutt azonban a felhők játéka szól bele az égboltba, miközben az erőteljes gomolyfelhő-képződés árnyalja a tájat.

De ne hagyjuk, hogy ez elhomályosítsa a nap szépségét, hiszen a legtöbb helyen több órás napsütésben gyönyörködhetünk. Csak az északkeleti megyék lehetnek kivételek, ahol hosszabb ideig megtartja komor takaróját a felhőzet.

Holnap hajnalban pedig igazi fordulóponthoz érkezünk: bár meteorológiai tavasz már március első napjaiban megkezdődött, ám a csillagászati tavasz bejelentkezése kissé későbbre, nagyjából három héttel későbbre esik. Az idei tavaszi nap-éj egyenlőség március 20-án következik be.

Szerdán hajnalban, pontosan 4 óra 07 perckor indul el a csillagászati tavasz.

Ezen a napon a Nap pontosan keleten kel fel, és pontosan nyugaton nyugszik le. Március 20-án, a keleti határ közelében 5 óra 36 perckor, Budapesten 5 óra 46 perckor, míg a legnyugatibb tájakon 5 óra 56 perckor bukkan fel a Nap a horizonton.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás