promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megismétlődik idén a tavaszi havazás március 15-én? A meteorológusok megadták a választ, erre kell felkészülni idén - részletes időjárás-jelentés
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rengetegen gondolták úgy, hogy meglesz még a böjtje az enyhe februárnak, a március nem is kezdődött valami kellemesen.

Mióta 2013-ban óriási vészkészültséget okozott a március 15-i havazás, annyira megragadt ez az esemény a magyar emberek kollektív emlékezetében, hogy már a tavaszt is mindig gyanakodva fogadjuk, 2017-ben például áprilisban volt óriási havazás, és 2021-ben is fehérbe borult a táj húsvétkor.

A február rekordenyhe időjárást hozott Magyarországon, ezért sokan számítottak rá, hogy márciusban hidegebb időjárás következik, és ez igaz is lett, nőnap alkalmával még hóesés is előfordult a magasabb pontokon - ugyanakkor az éves átlagnál nem volt hidegebb, vagy csapadékosabb az időjárás.

Sokan attól tartottak, hogy március 15-én megismétlődik a korábbi rossz időjárás,

mostanra azonban biztossá vált, hogy a nemzeti ünnep napján kifejezetten kellemes, derülten felhős időjárásban lesz szerencsénk, és csak a hétvége folyamán számíthatunk számottevő csapadékra.

És hogy milyen időjárásra kell számítani az addig hátralévő napokban?

Szerdán a Dunántúlon változékonyabb, felhős idő várható gomolyfelhőkkel, míg keletebbre a nap nagy részében vastagabb, zártabb felhőzet lesz jellemző. Délutántól kezdve a Dunántúlon a felhőzet fokozatosan kezd eloszlani. Az északkeleti és keleti megyékben valószínű eső és zápor, késő délutántól pedig a Makó-Salgótarján vonalán egyre inkább terjedhet az eső.

A HugaroMet jelentése szerint az északi és északnyugati szelet erősíti a Dunántúl mellett az északkeleti megyéket is, néhol viharos széllökésekkel. Estére a szél jelentősen mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 15 fok között alakul. Késő estére pedig 5 és 11 fok között hűl le a levegő.

Éjszaka az ég egyre inkább tisztul, a felhőzet csökken, de a Duna-Tisza között és a Tisza mentén továbbra is erősen felhős vagy borult marad. A Dunától keletre, nagyjából a Makó-Salgótarján vonalában eső és zápor várható az összeáramlási zónában, de hajnalra jellemzően csapadékmentes lesz. Az északi és északnyugati szél fokozatosan mérséklődik, kivéve az északkeleti tájakat. Az éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul, de a felhős területeken enyhébb lehet pár fokkal.

Csütörtökön közepesen felhős lesz az ég, de a Dunától keletre inkább erősen felhős területek várhatók, sőt olyan helyeken is lehetnek, ahol egész nap borult marad az ég. Ezekben a régiókban néhány zápor előfordulhat, míg másutt nem várható csapadék. Az északnyugati szél átmenetileg élénkülhet. A maximum hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul.

Íme a HungaroMet térképes időjárás-előrejelzésében, időjárás-jelentésében térképre vetítve is láthatjátok, hogy a ti lakhelyeteken milyen idő következik a hétvége folyamán:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás