promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Okklúziós front borzolja az időjárást, ezekben a vármegyékben kiadták a figyelmeztetéseket - részletes időjárás-előrejelzés
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vége a tavaszias időnek? Részletes időjárás-előrejelzésünkből kiderül.

Bár az okklúziós front igencsak fenyegetően hangozhat, valójában épp az ellenkezőjéről van szó. Az okklúziós front egy különleges meteorológiai jelenség, ami akkor alakul ki, amikor egy hidegfront utoléri a melegfrontot. Ez a két front összefonódik, és egy új frontot hoz létre, ami okklúziós front néven ismert. A hidegfront a sűrűbb, hidegebb levegő áramlását jelzi, míg a melegfront a kevésbé sűrű, melegebb levegő áramlását. Amikor a hidegfront utoléri a melegfrontot, a hidegebb levegő beemelkedik a melegebb levegő alá. Ez a feláramlás felhőképződést és csapadékot eredményez.

Magyarország most egy ilyen front szélén helyezkedik el, így bár több helyen is számíthatunk kisebb esőzésekre, a tavaszias időjárás alapvetően nem változik, azonban csütörtökre 4 vármegyében (Somogy, Vas, Veszprém, Zala) is figyelmeztetést adtak ki az akár 70 km/h-t is meghaladó erős széllökések miatt.

Milyen időjárásra kell számítani a következő napokban?

Szerda reggel folyamán a felhők elszórtan felszakadoznak, így hosszabb időre kisüthet a nap a gomolyfelhős égbolton. Egy gyengülő front okozhat átmeneti felhőzetet az égen. Estére nyugat felől fátyolfelhők érkeznek. Elszórtan, főként reggel és délelőtt lehet kisebb eső vagy zápor. Az általában nyugati, északnyugati szél élénk lesz, majd délután délnyugatira, délire fordul, és kissé mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet várhatóan 9 és 15 fok között alakul. Késő este a hőmérséklet 2 és 8 fok közé csökken.

A HungaroMet jelentése szerint csütörtökön a kezdeti fátyolfelhőzet elérheti a keleti régiókat, majd a reggeli órákban egyre szélesebb területen vastagszik a felhőréteg. Lokálisan előfordulhat pára és köd. Nem várható jelentős csapadék. Éjfél után a déli szél fokozódik, reggel az Észak-Dunántúlon erős lehet. Az éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között lesz, de az északi völgyekben ennél hidegebb is lehet.

Az HungaroMET legutóbbi térképes és videós előrejelzését megnézve ti is megtudhatjátok, hogyan alakul az időjárás hazánkban

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás