promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: bekapcsolták a vészjelzést, itt okozhat villámárvizeket a kíméletlen szupercella
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elég erős szupercellákat is kialakíthat a támadó hidegfront, ami alaposan felforgatja az időjárásunkat.

Egy igazán komoly anticiklon okozott felhőtlen időjárást így szeptemberben. Pedig a hónap elején is lecsapott ránk a hidegfront, és a jégesőt, valamint a hőmérséklet visszaesést látva mindenki arra gondolt, hogy tényleg itt az ősz. Nem jött be a jóslatuk, ugyanis visszatért a nyár, és sok helyen még strandidőre alkalmas kánikula is volt.

Egy újabb hidegfront borít fel mindent, ami kíméletlen szupercellákat is ránk zúdíthat. Az időjárás alkalmas lesz arra, hogy villámárvizeket okozzon, de hogy mi vár ránk konkrétan, az az Országos Meteorológiai Szolgálat lenti videójából kiderül.

Tehát a hirtelen lezúduló csapadék miatt kiadták a vészjelzést. Most délután és este nyugat, északnyugat felől kedvezővé válnak a feltételek zivatarokhoz, amelyeket elsősorban felhőszakadás, viharos széllökés, esetleg kisebb szemű jég is kísérhet.

Hajnalra 13 és 20 fok közé hűl le a levegő. A csapadékzóna éjfélig a Duna vonaláig haladhat.

Csütörtökön a zivatarokhoz szükséges feltételek egyre inkább az ország keleti felére korlátozódnak, másutt csökken a zivatar esély. A legfőbb veszélyforrás ekkor már várhatóan a felhőszakadás lesz és erős szupercellák alakulhatnak ki.

Kiemelten az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében lokálisan akár 50-80 mm-t meghaladó csapadék is hullhat az ismétlődő cellaátvonulásokból, amely következtében lokális villámárvizek kialakulásának veszélye is fennáll. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 21 és 29 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb.

A hétvége előtt, azaz pénteken gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés várható, de visszaesik a hőmérséklet. Általában száraz időjárásra számíthatunk, de egy-egy zápor, zivatar nem kizárt, nagyobb eséllyel a keleti tájakon. Főleg a Tiszántúlon több helyütt megélénkülhet az északi, északkeleti szél. A hajnali 10, 16 fokról 22 és 28 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A hidegfront lehűti a levegőt és hétvégén sem számíthatunk már 30 fok feletti értékekre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás