promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Afrikai hőhullám támad az országra, 40 fok is lehet hétvégén
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Míg Magyarországon hűvös a tavasz, addig az európai abszolút melegrekord helyszínén 40 fokos hétvége van készülőben.

Hivatalosan alig kétéves az európai melegrekord, lévén 2021-ben mérték azt az olaszországi Szicília szigetén. A Szirakúza városában mért 48,8 Celsius foknál sosem regisztráltak még magasabb hőmérsékletet az öreg kontinensen, akkreditált mérőegységgel. Az akkori, Afrikából érkező forró anticiklon igazi tűzvihart szabadított az olaszokra, ugyanis azon a nyáron gyakorlatilag egész országuk lángokban állt a szárazság miatt, és bizony a rekordok aligha váltak így a büszkeségükre. Azonban állítólag volt már ennél is melegebb a modern Európában. 

Még a hivatalosan végzett mérések előtt, 1881. augusztusában jegyeztek fel a spanyolországi Sevillában kereken 50 Celsius fokot. Amely értéket sem azelőtt, sem azután nem érte még el a hőmérő higanyszála a kontinensünkön. Azonban ez a rekordérték nem hivatalos, keletkezése óta többször is kikezdték, mondván a templom falára erősített hőmérő nem volt éppen a legoptimálisabb helyzetben. 

A jelek szerint mégsem kell az elbitorolt csúcs miatt sokáig keseregnie már az andalúz városnak, lévén már a hétvégén kegyetlen hőhullám érheti el őket.

Az Időkép által is várt előrejelzés szerint ismét egy afrikai "ajándék" közeleg Európa felé, melynek köszönhetően döbbenetes, 40 fokos hétvégével zárul április hónap. Sevilla környékén a szaharai száraz és forró levegőnek köszönhetően simán meglehet a jelzett hőmérséklet szint, de egész Spanyolország dél felén 35 Celsius fok felett alakulhat a napi csúcs.

Az áprilisi ibériai rekord pedig szinte biztosan meg fog dőlni, látva az anticiklon erejét. A várakozás szerint a negyvenfokosnak predesztinált hőhullámot péntek délután érheti el a legerősebb pontját. 

Érdekességképpen megemlíthetjük, hogy Magyarországon az áprilisi rekord 1926-ból kacsint ránk. 97 évvel ezelőtt Debrecenben mértek (április 25.) 33,6 fokot. Az abszolút magyar csúcs pedig 2007. júliusából való: Kiskunhalason 41,9-et regisztráltak. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás