promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Van, ahol járványveszélyt okozott itthon az árvíz, Müller Cecília is megszólalt az ügyben

Van, ahol járványveszélyt okozott itthon az árvíz, Müller Cecília is megszólalt az ügyben

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

A helyiek felszólították Karácsony Gergelyt, hogy segítsen a helyzet kezelésében. 

Járványveszély a Római-parton: Az Egyesület a Római építéPartért közleménye és Müller Cecília figyelmeztetése

A Római-part, Budapest egyik kedvelt pihenőövezete, az elmúlt időszakban aggasztó hírek középpontjába került. A területet súlyosan érintette a Duna áradása, melynek következtében nagy mennyiségű szennyvíz lepte el a partot. Az Egyesület a Római Partért közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a helyzet közegészségügyi kockázatot jelent: több mint 55 ezer ember van közvetlen járványveszélynek kitéve a Csillaghegyi öblözetben, beleértve a Pók utcai és Békási lakótelepek lakóit is.

Az Egyesület felszólítja Karácsony Gergelyt

Az Egyesület határozott lépéseket vár Karácsony Gergely főpolgármestertől. Közleményükben sürgetik, hogy a szennyezett Római-part teljes területén – nem csak a bicikliúton – azonnal megkezdődjön a fertőtlenítés. „Felszólítjuk Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy az összes közterületen kezdjék meg a 70 hektárnyi, víz által elöntött terület fertőtlenítését” – olvasható a közleményben, amelyet a szervezet Facebook-oldalán is megosztottak.

Az egyesület tagjai emlékeztetnek arra, hogy a korábbi polgármester, Demszky Gábor idején a köz- és magánterületek fertőtlenítése rutinszerűen megtörtént, amit az ÁNTSZ ellenőrzött. Ezzel szemben Tarlós István óta, állításuk szerint, ez a gyakorlat megszűnt. A közleményük szerint az önkormányzat többször elutasította a terület lezárására vonatkozó kérésüket azzal az indokkal, hogy ez negatívan hatna a helyi büfék forgalmára.

55 ezer ember van veszélyben

Az egyesület hangsúlyozza, hogy a szennyezett víz által elárasztott területek súlyos járványügyi kockázatot jelentenek. A Csillaghegyi öblözetben élő lakók közül 55 ezer ember van kitéve közvetlen fertőzésveszélynek, amíg a fertőtlenítés meg nem történik. A közlemény szerint laborvizsgálatokkal kellene igazolni, hogy a terület biztonságos, és csak ezután lehetne feloldani a lezárásokat.

A helyzet feszültségét csak fokozza az, hogy az egyesület tagjai beszámoltak arról, hogy Óbuda tiszti főorvosa azt tanácsolta nekik: „Ha nem tetszik a helyzet, el lehet költözni”. Ez a kijelentés további frusztrációt okozott a helyiek körében, akik úgy érzik, hogy nem kapnak megfelelő támogatást az önkormányzattól és a hatóságoktól a helyzet kezelésére.

Müller Cecília figyelmeztetése

A járványügyi helyzet komolyságát Müller Cecília országos tiszti főorvos is megerősítette, amikor Orbán Viktorral közösen sajtótájékoztatót tartott az árvíz kapcsán. A tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy az árvíz utáni takarítás és fertőtlenítés kulcsfontosságú az ivóvízbázisok védelme és a fertőzések megelőzése érdekében. Müller Cecília kiemelte, hogy a szülőknek meg kell akadályozniuk, hogy gyermekeik a megmaradt árvízben játszanak, mivel az egészségügyi kockázatokat hordozhat. Továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiköltöző lakóknak csak a megfelelően fertőtlenített, száraz lakásokba lenne szabad visszatérniük.

Bár más országokban sárgaság és fertőző májgyulladás elleni oltásokat is bevezettek hasonló helyzetekben, Müller Cecília megnyugtatóan hozzátette, hogy Magyarországon a járványügyi helyzet stabil, és jelenleg nincs szükség ilyen védekezésre. A települések közötti közutak fertőtlenítését a közútkezelők, a helyi területek fertőtlenítését pedig az önkormányzatok végzik.

Az Egyesület a Római Partért további intézkedéseket kér

A helyiek aggodalma azonban nem enyhült, hiszen a fertőtlenítési munkálatok még nem kezdődtek meg. Az egyesület továbbra is sürgeti a hatóságokat, hogy zárják le a területet és kezdjék el a teljes körű fertőtlenítést, amíg a laborvizsgálatok nem igazolják a teljes biztonságot.

A Római-part az egyik legnépszerűbb rekreációs helyszín Budapesten, ahol a természet közelsége és a vízparti séták egyaránt vonzzák a látogatókat. Azonban a jelenlegi helyzet súlyos veszélyekkel fenyeget, amelyek azonnali cselekvést követelnek. A helyiek számára a legfontosabb most a közegészségügy biztonságának helyreállítása és a normális élethez való visszatérés.

forrás: Római Partért