promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Orbán Viktor már tudja, mikor vonul ki végleg az árvíz, Müller Cecíliával közösen nyilatkozott

Orbán Viktor már tudja, mikor vonul ki végleg az árvíz, Müller Cecíliával közösen nyilatkozott

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Az országos tisztifőorvossal közösen tájékoztatott az árvízhelyzetről a miniszterelnök.

Orbán Viktor „kikíséri a vizet”: A 2024-es nagy árvíz történelmi védekezése befejeződik

A 2024-es nagy dunai árvíz tetőzése után Orbán Viktor miniszterelnök kedden jelentette be, hogy az árhullám Mohácsnál elhagyja az országot, és ezzel véget ér a védekezés intenzív szakasza. A sajtótájékoztató során a miniszterelnök kifejtette, hogy az operatív törzs a mai nappal befejezi működését ebben a formában, mivel az árvízi helyzetet sikeresen kontrollálták. Orbán Viktor szimbolikus gesztusként elmondta, hogy „kikíséri a vizet” Mohácsnál, ezzel utalva arra, hogy a Duna áradása végleg levonul az országból​.

Müller Cecília szerepe a védekezésben

A tájékoztatón Müller Cecília, az országos tisztifőorvos is jelen volt, aki kiemelte az árvízi védekezés egészségügyi vonatkozásait. Beszédében hangsúlyozta, hogy a védekezés során az egészségügyi szolgálatok is fokozottan részt vettek, különösen a fertőzések megelőzésében és az esetleges környezeti kockázatok felmérésében. A tisztifőorvos hozzátette, hogy az árhullám levonulása után megkezdik a fertőtlenítési munkálatokat, hogy megakadályozzák a szennyezett vizek által okozott esetleges egészségügyi veszélyeket.

Példátlan védekezés: Számokban a nagy árvíz

Orbán Viktor részletesen ismertette az árvízi védekezés során elért eredményeket. Az elmúlt napokban összesen 40 kilométernyi ideiglenes védművet építettek ki a legveszélyeztetettebb szakaszokon, és további 4,5 kilométeres árvízvédelmi falat emeltek. Több mint kétmillió homokzsákot használtak fel, amelyekbe 55 ezer tonna homokot töltöttek, hogy megakadályozzák a víz átszivárgását a gátakon.

A védekezésben kiemelkedő szerepet játszottak a vízügy és a Magyar Honvédség munkatársai, akik összesen 2000 főt mozgósítottak. Az árvízvédelmi szakemberek 5500 kilométert gyalogoltak a gátak ellenőrzése és karbantartása során, biztosítva, hogy egyetlen szakaszon se törjön át a víz.

A miniszterelnök saját részvételéről is beszélt, megemlítve, hogy az árvízi védekezés alatt összesen 1687 kilométert tett meg autóval, és személyesen is részt vett a munkálatok irányításában. Külön kiemelte, hogy a sajtó korrekt és részletes tájékoztatása is hozzájárult ahhoz, hogy a lakosság tisztában legyen a védekezés helyzetével​.

Mobilgátak a jövő védelmében

Orbán Viktor a jövőbeni árvízvédelemmel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány fontolgatja új, modern árvízvédelmi beruházások bevezetését, amelyek megkönnyítenék és hatékonyabbá tennék a védekezést. Ezek közé tartoznak a mobilgátak, amelyek hosszú távon megelőzhetik a homokzsákokkal történő védekezés szükségességét. Bár ezek a megoldások drágák, a miniszterelnök szerint nem terhelik meg súlyosan az államháztartást. Orbán hozzátette, hogy bár EU-s támogatásokra nem számítanak, ha mégis megérkeznek, azt örömmel fogadják.

Az árhullám levonulása és a visszarendeződés

Az árvíz utáni helyreállítási munkálatok most kezdődnek meg, a védekezés intenzív szakaszának lezárásával. Az egészségügyi és környezetvédelmi hatóságok felkészültek a visszarendeződésre, amely magában foglalja a fertőtlenítési munkálatokat és az árvíz által érintett területek megtisztítását. Az ideiglenesen felépített védműveket fokozatosan lebontják, és a nem használt homokzsákokat későbbi védekezési munkálatokra tárolják el.

A 2024-es nagy árvíz tanulságai

A 2024-es nagy árvíz nem csupán a természet erejének demonstrációja volt, hanem az országos összefogás példája is. Orbán Viktor kiemelte, hogy az ország sikeresen védte meg magát az áradástól, és a védekezés hatékonyságát a következő napokban a kormányüléseken is értékelni fogják. Az árvízi védekezésben részt vevő több ezer szakember és katona példátlan összefogással dolgozott azon, hogy megakadályozzák a Duna áradatának pusztítását​.

Az árhullám levonulásával az ország újra biztonságban van, és a kormány megkezdheti a következő nagy kihívás, a vízvédelmi infrastruktúra fejlesztésének előkészítését.