promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kegyetlen a helyzet, rengeteg a balhé a budapesti visszaváltó automatáknál

Kegyetlen a helyzet, rengeteg a balhé a budapesti visszaváltó automatáknál

Borítókép:  MTI
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Sor, szemétből kitúrt palackokkal váró egyének, beszólogatás, konfliktusok.

Az már az elején sejthető volt, hogy Magyarországon egészen különleges hagyományai lesznek a palackvisszaváltásnak. Sokak számára mostanra megélhetési lehetőséggé vált a gyűjtögetésük, amiért nem lehet bántani az arra rászorulókat, viszont az sem jó, hogy a frekventált boltoknál szinte tapintható a feszültség és a nyomor.

Erre most egy Reddit felhasználó világított rá, és ugyan tudja, hogy ez „first world problem”, ám a tapasztalatai rendkívül hervasztók:

„Ma megpróbáltam elvinni a felgyűlt palackokat RePontra Budapest belvárosában, immár sokadszorra. Már az utcasarkon megláttam, hogy a helyzet csak rosszabb mint korábban, 10 fős sor, sokan már a járdán ülnek körberakva szemétből kitúrt palackokkal és egyéb holmikkal. Volt akin nem volt póló, akin volt, azon messziről látszott, hogy a használat szülte rá a mintát, hosszú munkával. Nem álltam be a sorba, visszafordultam. Korábbi élményeimből kiindulva azt éreztem nincs értelme”

– írta.

Kegyetlen a helyzet

„Most már minden alkalom ilyen, elmész, és legjobb esetben is rajtad kívül egy ember van, aki nem hajléktalan, részeg, bedrogozott, ordít, b*sztat, és csak úgy általában nem szeretnéd, hogy a közeledben legyen, mert mentálisan egy időzített bomba. Bár általában inkább az történik, hogy én vagyok ott az egyetlen, akire ezek közül egyik se igaz”

– tette hozzá.

„Hová jár visszaváltani, akinek nincsenek ilyen élményei? Hová jár, akinek ez nem egy egyórás sorban állós program? Hová járnak a társadalomba beilleszkedett, tiszta ruházatú, munkahellyel rendelkező, józan emberek visszaváltani, de tényleg?"

– tette fel az amúgy költői kérdést.

A válaszadók között a legtöbben azt tanácsolták, hogy keressen egy olyan visszaváltó pontot, ahol kisebb a forgalom:

„Az a kérdés, hogy megoldani akarod a problémád vagy hisztizni miatta. Szerintem 10-15 perc alatt oda tudsz érni valahova ahol normálisak a körülmények”

– fogalmazott az egyik kommentelő, ám olyan is volt, aki szerint a kialakult helyzet már a boltoknak is kezd nagyon kellemetlen lenni.

Mindazonáltal vidéken ezt már megoldották. Szintén kényszerűségből, de azokon a településeken, ahol nincs automata, lényegében nyomott áron „felvásárolják” a palackokat és elszállítják azok, akiknek van autója. Könnyen lehet, hogy ez hamarosan máshol is elterjed, méghozzá „legális” formában, hiszen mint a fenti példa mutatja, számos automatánál áldatlan állapotok uralkodnak.