promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Árvíz: elrendelték Dunafürdő elhagyását, de bilincsbe verve senkit nem visznek el a polgármester szerint

Árvíz: elrendelték Dunafürdő elhagyását, de bilincsbe verve senkit nem visznek el a polgármester szerint

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Jövő hét elejére várják a tetőzést, megfeszített tempóban dolgoznak a gátakon.

A bajai Dunafürdő nyaralói és a Petőfi-sziget közelében is nagy erőkkel folynak az előkészületek az árvíz kapcsán. Nyirati Klára városvezető adott helyzetjelentést az ATV stábjának arról, hogy milyen döntéseket hoztak az elmúlt napokban.

Rengetegen dolgoznak, hogy megvédjék a kollégiumokat, szállodákat, a nyaralóknál pedig mindenki igyekszik menteni a menthetőt. A polgármester elrendelte a dunafürdői házak elhagyását, többek között erről is beszélt a kameráknak:

Bilincsbe verve senkit nem visznek el

„Valóban elrendeltem azt, hogy elhagyják a házaikat, de mivel Magyarországon nincsen veszélyhelyzet, ezért senkit sem viszünk el bilincsbe verve. A karhatalmi erők segítségét ilyen tekintetben nem kérjük, tehát nem kényszerítjük őket”

– fogalmazott.

„A Duna Bajánál jövő kedden, szeptember 24- én fog tetőzni, a becslések szerint 923 centiméterrel, ami a 2013-as 989 cm-nél szerencsére alacsonyabb! Jól haladnak a munkák a Petőfi- szigeten, köszönet illeti ezért a kb.1000 önkéntest (diákokat, sportolókat, felnőtteket), a katasztrófavédelmi szakembereket, a vállalkozókat, az önkormányzati cégek és a hivatal dolgozóit!”

közölte korábban a város polgármestere.

Mint hozzátette, péntektől már csak a szakemberek dolgozhatnak a szigeten, a Halászparton pedig a már regisztrált önkéntesek. Közölte, hogy 60 km/h sebességkorlátozásra kell számítani az 55-ös és 51-es számú utakon, egyelőre azonban még nem zárták le ezeket a szakaszokat.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója az M1-nek elmondta, hogy az árvíz ugyan nagy terhelést okoz a védműveknek, ám azt is kiemelte, hogy a hazai gátrendszer nagyon jó állapotban van.

"A 2013-as árvíz tapasztalata picit beégett a fejünkbe, most már tudjuk, hol vannak a kritikus pontok. Azt érzem, és azt látom, hogy sokkal jobban fel tudtunk készülni erre az árvízre"

– fogalmazott.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy a védekezésben a hivatásos tűzoltók mellett, rendőrök, katonák, a büntetésvégrehajtás munkatársai, önkéntes tűzoltók, mentős szervezetek, polgárőrök, valamint civilek is részt vesznek, és mindenki azon van, hogy megakadályozzák a nagyobb károkat. Egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy a lezárt területeken nézelődők, fotózók zavarhatják a munkálatokat és saját testi épségüket is veszélyeztetik.