promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Menniük kell a palackvisszaváltó automatáknak, hamarosan kiköltöztetik őket

Menniük kell a palackvisszaváltó automatáknak, hamarosan kiköltöztetik őket

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A bolti dolgozók és a vásárlók is egy emberként háborogtak, ebben a formában megbukott a rendszer.

Néhány hónappal ezelőtt megkezdődött a palackok árának 50 forinttal történő megemelése, ezzel egy időben pedig üzembe helyezték a visszaváltó automatákat is. Az egyszerűnek tűnő módszer azonban rengeteg bonyodalommal és bosszankodással járt, valamint nem várt társadalmi hatásokat is elindított. Az emberek két részre oszlottak: van, aki az összes palackot szépen összegyűjti az otthonába és nagyobb mennyiségben visszaviszi a hozzá legközelebbi RE-pont automatához, van aki pedig nemes egyszerűséggel nem foglalkozik sem a visszaváltással, sem az 50 forint veszteséggel és ugyanúgy kukába dobja a kiürült flakonokat, aludobozokat.

A palackvisszaváltó automaták működése akadozik.

Lapunk is sokat cikkezett arról, hogy sok a kellemetlenség még a rendszerrel: sok helyre nem jutott automata, így van, akinek utaznia kell ahhoz, hogyha vissza akarja kapni a neki járó összeget. Arról ne is beszélve, hogy a vendéglátóipari egységekben sincs lehetőség ezek leadására, így gyakran magunkkal kell cipelnünk egy-egy kirándulás, vagy strandolás alkalmával a kiürült üvegeket, ha szeretnénk őket visszaváltani, ez pedig egy több tagú család esetén igen nagy többlet teher. De olyan is gyakran előfordult a beszámolók szerint, hogyha valaki utalással kérte a pénzt, akkor az automata hibát jelzett. De az sem ritka eset, hogy a visszaváltó automata egyszerűen meghibásodott, ezt pedig a térkép, ami ezeknek a helyét mutatja, egyáltalán nem jelzi.

A felháborodott vásárlók beszámolóinak se vége, se hossza, az új rendszer bevezetése feszült hangulatot eredményezett az országban.

Az is egy teljesen megszokott jelenség lett, hogy az átlagosnál is több kukázó embert látunk, fiatalok és kevésbé rászorulók is elkezdték gyűjteni a kidobott palackokat, sokan pedig azon háborodtak fel, hogyha már valaki nem tart igényt a pénzre, akkor miért kell összenyomni a dobozt, ezzel mástól is elvéve a lehetőséget a visszaváltásra. Megjelent a palackmaffia is, így egészen gyorsan egy új "üzletág" épült fel az utcán heverő ingyen pénzre.

Alig néhány hónapja telepítették az automatákat, máris a költözés mellett döntöttek.

Néhány hónap elég volt ahhoz, hogy kiderüljön, a jelenlegi rendszer nem tartható, így az automatákat elköltöztetik. Eddig vagy a bolton belük, vagy pedig a pénztárak környékén voltak megtalálhatóak, ez pedig sok kellemetlenséget eredményezett. A nagy zsákokkal sorban álló emberek elállják az utat és sem a vásárlók, sem az eladók nem tudnak megfelelően mozogni, zsúfoltság van és mindenki zavarja a másikat. A másik probléma az automaták környezetének a tisztántartása, ami szintén plusz terhet ró az adott boltra.

Az automaták várhatóan a boltok előtt lesznek megtalálhatóak, így a sorban állás már az üzleten kívül történik. Ez persze a hőmérsékleti viszonyok miatt lehet kellemetlen, végső soron azonban tarthatóbbak lesznek a körülmények. Azt, hogy a változások mikor lépnek életbe, egyelőre még nem lehet tudni.

A változásnak leginkább a bolti dolgozók fognak örülni, akik így ismét szabadabban tudnak mozogni az eladótérben.

Forrás: G7