promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kiönthet a Duna Magyarországon, a múlt század legnagyobb árvizéhez hasonlítják a mostani helyzetet, több európai ország is készültségben áll

Kiönthet a Duna Magyarországon, a múlt század legnagyobb árvizéhez hasonlítják a mostani helyzetet, több európai ország is készültségben áll

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A Boris nevű ciklon heves esőzéseket hozott, amik igen megnövelték a környék folyóinak vízmennyiségét. 

Árvízhelyzet alakulása a Duna vízgyűjtő területein – Mire számíthatunk a hétvégén?

Az elmúlt napok jelentős csapadékai és az előttünk álló hétvégi esőzések miatt árhullámokra kell számítani Magyarország számos vízfolyásán. A Duna vízgyűjtő területén, különösen az Alpok keleti és a Kárpát-medence nyugati részein komoly esőzések voltak, amelyek a következő napokban is folytatódnak, hétfőig akár 50-215 mm csapadék is hullhat. Az érintett területeken – köztük a Dráván, Murán, Rábán, Lajtán, valamint kisebb mértékben az Ipolyon, Zagyván és Sajón – a vízállások jelentős emelkedésére lehet számítani.

Készültségben a vízügy

A vízügyi hatóságok már felkészültek az árvízi helyzet kezelésére. 2024. szeptember 13-án megkezdte működését az Országos Műszaki Irányító Törzs, amely koordinálja az árvízvédelmi beavatkozásokat. A szükséges szakemberlétszám, eszközök és anyagok átcsoportosítása megkezdődött, és szükség esetén a helyi önkormányzatoknak is műszaki segítséget nyújtanak a védekezéshez.

Mely folyók vannak veszélyben?

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a legkritikusabb vízállások várhatóan a Dráván és a Dunán lesznek. Drávaszabolcsnál I. fok feletti, Nagybajcsnál és a Murán III. fokot meghaladó vízállásokat valószínűsítenek, míg a Lajta és a Rába vízszintje akár az eddig mért legnagyobb értékeket is elérheti. A Tisza vízgyűjtőjén, különösen a Zagyván és a Sajón I. fok feletti, míg a Tarnán II. fok feletti tetőzés valószínűsíthető.

Budapesten az alsó rakpartok szintjét is elérheti a Duna vízszintje a jövő hét elején, így az itt élőknek is fel kell készülniük az áradásokra.

A helyzet nemzetközi vonatkozásai

Az árvíz nem csak Magyarországot érinti: a Boris nevű mediterrán ciklon több közép-európai országban is heves esőzéseket és áradásokat okoz. Csehországban már rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el, és a Moldva partján védműveket építettek ki Prágában. Hasonlóan kritikus a helyzet Lengyelországban, Szlovákiában, valamint Ausztriában és Németországban is, ahol a folyók várhatóan a hétvégén tetőznek. A hatóságok mindenhol jelentős erőkkel készülnek az áradásokra, sok helyen az 1997-es "évszázad árvizéhez" hasonlítják a várható helyzetet.

Az időjárás alakulása és az esőzések intenzitása változó, de a vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a helyzetet, és szükség esetén további beavatkozásokra is sor kerülhet. Az árvízvédelmi készültség tehát folyamatos, a helyi lakosságnak pedig érdemes figyelemmel követnie a hivatalos tájékoztatásokat.

forrás: Pénzcentrum