promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Betört a lélektani határ alá az üzemanyag, nagyot csökken az ára, a zuhanás még tovább folytatódhat

Betört a lélektani határ alá az üzemanyag, nagyot csökken az ára, a zuhanás még tovább folytatódhat

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Folyamatos a csökkenés, és átlépett egy szintet, amit már régóta vártunk.

A nyár elején aggasztó ütemben kezdett drágulni az üzemanyag, gyakorlatilag minden tényező az árfelhajtást segítette, és már előtte is voltak kiugróan magas időszakok. Ám mivel jött a nyári dömping, felfelé indult az olaj hordónkénti ára, és a forint sem úgy muzsikált, ahogy azt vártuk, ezért tartósan magasan maradtak az árak.

A kormány július elején döntött úgy, hogy közbelép és azonnali árcsökkentést szorgalmaz, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter akkor így fogalmazott:

„Az üzemanyagárak ismét a szomszédos országok átlagára felett vannak, ezért a kormány napirendre tűzi a kérdést. Ennek érvényt fogunk szerezni, vagy úgy, hogy a kiskereskedők megértik és nem játsszák ki ezt az elvárást, vagy úgy, hogy komoly szabályozói lépésekkel be fogunk avatkozni. Nem értjük ezeket az ármozgásokat, hiszen az elvárások, amik az elmúlt hónapban megszülettek, továbbra is fennállnak."

Úgy tűnik, hogy a közbeavatkozásnak már csak a belengetése is hatásos volt, hiszen az akkori, 618 forintos benzin, és 631 forintos dízel átlagárak lassú csökkenésbe fordultak át. Habár némi ingadozást követően augusztusban a 95-ös 610 körül megállt, a gázolaj pedig 620 körül maradt, az olaj hordónkénti árának mérséklődése segítette a további csökkenést.

Augusztus végéhez közeledve már 600 alá csökkent a 95-ös ára, és a gázolajé is megközelítette ezt, most azonban még kedvezőbb árakkal találkozhatunk a kutakon, mint azt a holtankoljak.hu is megerősítette:

"Szeptember 5-én, csütörtökön tovább csökken a benzin nagykereskedelmi ára, bruttó 5 forinttal literenként. A gázolaj beszerzési ára ezúttal nem változik. Ennek érvényesítése holnap kiderül a kutakon”

– fogalmaztak.

Mindez azt jelenti, hogy a benzin várhatóan megközelíti az 590 forintos literenként átlagárat, a gázolaj pedig 600 forint marad, egyes helyeken pedig ennél olcsóbb is lehet, a szemfüles autósok további 30-40 forintot foghatnak literenként, ami már szemmel látható összeg!