promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ez történne, ha holnap kilépnénk az EU-ból, egy exkormányfő szerint stratégia is van rá

Ez történne, ha holnap kilépnénk az EU-ból, egy exkormányfő szerint stratégia is van rá

Élet
Kategória fejléc

Az uniós kilépésről beszélni vajon csak egy politikai narratíva vagy egy már létező terv része?

Magyarország húsz éve, 2004. május 1-je óta tagja az Európai Uniónak. Egy nagyobb bővítési hullám részeként csatlakoztunk, amikor összesen tíz közép- és kelet-európai ország vált uniós tagállammá. Időnként felsejlik az üzenet, miszerint Nagy-Britanniához hasonlóan nálunk is esély van a kilépésre az EU-ból. Reálisan nézve azonban ennek súlyos következményei lennének, de legalábbis negatív politikai, gazdasági és társadalmi hatásokkal járna mind az ország, mind az Unió számára. 

Magyarország jelentős kereskedelmi partnere az EU többi tagállamának, egy esetleges kilépés után az EU vámokat és egyéb kereskedelmi korlátozásokat vezethetne be, ami megnehezítené a magyar vállalatok számára az exportot, és drágábbá tenné az importot. Egyes szakértők szerint már ez az egy ok is elég arra, hogy maradjunk az unióban. De van más is.

A sokat szidott Brüsszeltől Magyarország jelentős EU-s forrásokat kap különböző projektekre, beleértve az infrastruktúra fejlesztését, a mezőgazdaság támogatását, és az oktatási programokat. Ezek a támogatások egy csapásra megszűnnének, ami súlyos gazdasági kihívásokat jelentene számunkra.

Az EU-tagság emellett stabilitást és előnyös befektetési környezetet biztosít a külföldi befektetők számára. A kilépés viszont bizonytalanságot okozna, ami elriaszthatná a befektetőket, és csökkenthetné a gazdasági növekedést.

Szintén jelentős érv, hogy az EU-n kívül Magyarország az eddiginél is jobban elszigetelődne politikailag, így más politikai szövetségeket kellene keresnünk. Ennek a körvonalai látszanak olykor kibontakozódni, amikor Orbán Viktor miniszterelnök vagy Szijjártó Péter külügyi- és külgazdasági miniszter tárgyalásokat folytat Oroszországgal, Kínával vagy Törökországgal. Ezek a szövetségek azonban politikailag és gazdaságilag is kockázatosak lehetnek számunkra.

Bajnai Gordon szerint stratágia van az Európai Unióból való kilépésre

Bajnai a prágai Globsec biztonságpolitikai konferencián tegnap úgy fogalmazott, hogy szerinte a mostani politikai együttélés az EU-val nem sokáig tartható fent. Mint mondta, a magyar lakosság egyértelműen EU-párti, így a kormány mögött nem áll a kilépést támogatók többsége, de értékelése szerint sokat dolgoznak azon, hogy ez megváltozzon.

„Egy esetleges kilépés másnapján összeomlana a gazdaság, mert a Magyarországon lévő kínai és német autógyártók elhagynák az országot"

fogalmazott az exkormányfő. Kifejtette, hogy időbeli terv nincs, stratégia viszont van arra, hogy kilépjünk az unióból, mert szerinte a mai állapotában a magyar rezsim nem kompatibilis az EU-val.