promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kemény szigorítás jön az üzemanyagoknál, elértük a kritikus pontot
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tarthatatlan állapot uralkodik a hazai benzinkutakon.

Mindenkinek elege van már a magas üzemanyagárakból. Igaz, pénteken némileg csökkent a benzin és a gázolaj ára is, de még mindig jóval 600 forint felett vannak a számok. A legutóbbi árváltozás során a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal csökkent, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal alacsonyabb árat kell fizetnie a benzinkutaknak, ez pedig természetesen meglátszik a töltőállomások áraiban is.

Jelenleg ilyen átlagárakkal találkozhatunk az országban:

95-ös benzin: 641 Ft/liter

Gázolaj: 653 Ft/liter.

De mit hozhat a jövő hét? Akkor is csökkenni fognak az üzemanyagárak, vagy ismét meglódulnak? Ugyebár az árak alakulását elsősorban két fontos tényező befolyásolja: az olaj árfolyama, illetve hogy a forint hogyan alakul a dollárral szemben. Hogy ezen a héten milyen változások történtek az árfolyamokban, az csak a hét utolsó napján fog kiderülni, mindenesetre szomorú azt látni, hogy egyre közelebb kerülünk a 700 forintos határhoz, amiről már hónapok óta beszélnek a szakértők.

Mostanra kimondhatjuk, hogy elértük a kritikus pontot, és már a kormány is azt mondja, hogy elég volt. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nemrég behívatta a hivatalába a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőit a belföldi piacon kialakult magas üzemanyagárak miatt, mivel azt látják, hogy a megállapodásban foglalt, a régiós középmezőnynek megfelelő áraktól a magyar üzemanyagárak elcsúsztak az elmúlt időszakban.

Nagy Márton megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb; mintegy 7-9 százalékkal drágább a benzin és a gázolaj is nálunk.

Ez azért is probléma, mert korábban volt egy olyan megállapodás, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük, az ágazati szereplők viszont nem tartják be a vállalásaikat. Nagy Márton ennek okán azt közölte a MOL-lal és az Ásványolaj Szövetséggel, hogy hamarosan szigorítás volt életbe lépni, a Központi Statisztikai Hivatal a közeljövőben olyan nyilvános, a regionális üzemanyagárakat monitorozó rendszert alakít ki, amely rendszeresen bemutatja az árkülönbségeket, így referenciapontként szolgál a megállapodás betartására, nyomon követésére és ellenőrzésére vonatkozóan.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás